Kuchnia

zupy

: Caldo verde z młodej kapusty


600g młodej kapusty (w wersji zimowej jarmuż lub kapusta włoska)
600g ziemniaków
200g cebuli
100 młodej dymki
listki ze sporej gałązki lubczyku
3 ząbki czosnku
1,5 litra bulionu warzywnego (lub 1,5 litra wody i 1,5 łyżeczki domowej kostki warzywnej)
1-1,5 łyżeczki soli
spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
100g chorizo lub chouriço
30g oliwy

Kapustę przekrój na ćwiartki a następnie na wstążki i odłóż.
Wyszoruj ziemniaki (ja ich nawet nie obieram) i pokrój na mniejsze kawałki, włóż je do garnka razem z pokrojoną w grubsza kostkę cebulą, dymką (bez szczypioru), lubczykiem i czosnkiem. Wlej bulion, dodaj sól (na początku mniej) i świeżo mielony pieprz. Gotuj ok 20 minut, zmiksuj trochę blenderem (zupa nie musy być zupełnie gładka), dodaj poszatkowaną kapustę i chorizo pokrojone w plasterki. Gotuj kolejnych 5-10 minut (młoda kapusta krócej). Pycha!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation