Kuchnia

obiad

Schabowe w chrupiącej panierce pod pierzynką
Lubisz poznawać nowe smaki a masz dość już zwykłych kotletów schabowych, zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
Kotlety schabowe w chrupiącej panierce przykryte warzywami, zapiekane z serem mozzarella.
40 minut czas przygotowania
9 porcji
Składniki:
• 1 kg schabu
• 1 cebula
• ½ główki kapusty pekińskiej
• 20 dag pieczarek
• 1 duża marchew
• 1 papryka czerwona
• 2 kulki mozzarelli
• 200 g płatków kukurydzianych
• 2 jajka
• Mąka pszenna do panierki
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
2. Następnie panieruję w mące pszennej, w roztrzepanych jajkach i na koniec w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
3. Kotlety smażę z obu stron na rozgrzanym oleju.
4. Po usmażeniu układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pieczarki pokrojone w plasterki, obraną startą na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojoną w drobne paseczki paprykę czerwoną i poszatkowaną kapustę. Warzywa doprawiam pieprzem oraz solą. Smażę około 10 minut.
6. Następnie warzywa układam na każdym kotlecie.
7. Warzywa przykrywam plasterkami sera mozzarella.
7. Zapiekam w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180°C.
8. Kotlety gotowe, podaję z frytkami.
9. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation