Dzikie rośliny na talerzu

@nirvanacakery.com

Niezależnie od tego, czy działają rewitalizująco, detoksykująco, kojąco czy energetyzująco – dzikie rośliny  były używane przez wieki ze względu na ich właściwości zdrowotne oraz liczne zalety dla skóry, ciała i umysłu. Dzikie rośliny niegdyś stanowiły dodatek do mąk chlebowych, robiono z nich konfitury i przyrządzano regionalne potrawy –  dzisiaj są ciekawym, lecz nieco zapomnianym dodatkiem wielu nietypowych dań. Jak wprowadzić dzikie rośliny do naszej diety?

@wildtherapy

Czarny bez

Czarny bez zaliczany jest nie tylko do roślin jadalnych, a przede wszystkim do roślin leczniczych. Niegdyś czarny bez przyrządzany był na wiele sposobów. Robiono z niego konfitury, wina, nalewki, a nawet zupę! Na południu Polski przygotowywano nawet ciasto naleśnikowe z dodatkiem kwiatów bzu. Dziś choć nieco zapomniany, wykorzystywany jest głównie do przygotowania leczniczych soków wzmacniających odporność. W przetworach używane są zarówno kwiaty, które zawierają kwasy organiczne, sole mineralne, flawonoidy, garbniki i olejki eteryczne, a także owoce – bogate w witaminy A, B, C, żelazo, wapń, fosfor, ale także w pektyny czy garbniki. Czarny bez jest doskonałym lekiem na wszelkiego typu przeziębienia i infekcje. Działa napotnie, bakteriobójczo i wspomagająco na organizm. Jego właściwości immunostymulujące zawdzięcza przede wszystkim dużej zawartości witaminy C, a także obecności antocyjanów i garbników.

@lemontreedwelling.com

Chaber bławatek

Chaber to pospolity chwast, który najczęściej można spotkać na łąkach pośród zbóż. Jeszcze w ubiegłym wieku zbierano jego płatki, dodawano cukru oraz wody i przyrządzano wino. Dziś jest popularną rośliną wykorzystywaną w kuchni, która dzięki swojej unikatowej barwie pięknie zdobi rozmaite potrawy i desery. Za sprawą swoich prozdrowotnych właściwości często dodawany jest do naparów i herbat ziołowych. Dzięki obecności flawonoidów, które są silnymi antyoksydantami, działa na organizm przeciwzapalnie, moczopędnie, antybakteryjnie, a także uszczelnia naczynia krwionośne.

@thefeedfeed.com

Czosnek niedźwiedzi

Spotykany głównie w wilgotnych i żyznych lasach, w Polsce używany był głównie do przyprawiania różnego rodzaju mięs. Popularność czosnku niedźwiedziego w przeciwieństwie do wielu innych dzikich roślin, z biegiem lat nie zmalała. Rozpowszechniła się w wielu państwach europejskich, jak chociażby we Francji, gdzie przetwory z liści czosnku używane są często jako aromatyczna przyprawa do wielu dań obiadowych i kanapek.

@veganonboard.com

Mniszek lekarski

Jego liście wciąż używane są we Francji do sałatek i surówek. W Polsce znacznie bardziej popularne było gotowanie mniszka lekarskiego z mlekiem i ziemniakami. Zaś z jego żółtych kwiatów przyrządzano syrop, używany jako miód. W jego składzie znajdziemy witaminę C, A, D, witaminy z grupy B oraz cenne minerały, takie jak: żelazo, potas, krzem i magnez. Jest także doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i flawonoidów. Ta niepozorna roślina nie tylko wpływa na wzmocnienie odporności naszego organizmu, ale pomaga także utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi oraz skutecznie zwalczać nadciśnienie.

@bakersbrigade.com

Podbiał

Podbiał pospolity to popularna bylina występująca niemal na całym świecie. Możemy ją znaleźć głównie w ziołowych apteczkach w formie syropu lub tabletek na gardło. Swoją sławę zyskał dzięki wielu właściwościom leczniczym – przeciwkaszlowym, wykrztuśnym, przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, a nawet przeciwnowotworowym.

Tagi: , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis