Niezależnie od tego, czy działają rewitalizująco, detoksykująco, kojąco czy energetyzująco – dzikie rośliny były używane przez wieki ze względu na ich właściwości zdrowotne oraz liczne zalety dla skóry, ciała i umysłu. Dzikie rośliny niegdyś stanowiły dodatek do mąk chlebowych, robiono z nich konfitury i przyrządzano regionalne potrawy – dzisiaj są ciekawym, lecz nieco zapomnianym dodatkiem wielu nietypowych dań. Jak wprowadzić dzikie rośliny do naszej diety?

Czarny bez
Czarny bez zaliczany jest nie tylko do roślin jadalnych, a przede wszystkim do roślin leczniczych. Niegdyś czarny bez przyrządzany był na wiele sposobów. Robiono z niego konfitury, wina, nalewki, a nawet zupę! Na południu Polski przygotowywano nawet ciasto naleśnikowe z dodatkiem kwiatów bzu. Dziś choć nieco zapomniany, wykorzystywany jest głównie do przygotowania leczniczych soków wzmacniających odporność. W przetworach używane są zarówno kwiaty, które zawierają kwasy organiczne, sole mineralne, flawonoidy, garbniki i olejki eteryczne, a także owoce – bogate w witaminy A, B, C, żelazo, wapń, fosfor, ale także w pektyny czy garbniki. Czarny bez jest doskonałym lekiem na wszelkiego typu przeziębienia i infekcje. Działa napotnie, bakteriobójczo i wspomagająco na organizm. Jego właściwości immunostymulujące zawdzięcza przede wszystkim dużej zawartości witaminy C, a także obecności antocyjanów i garbników.

Chaber bławatek
Chaber to pospolity chwast, który najczęściej można spotkać na łąkach pośród zbóż. Jeszcze w ubiegłym wieku zbierano jego płatki, dodawano cukru oraz wody i przyrządzano wino. Dziś jest popularną rośliną wykorzystywaną w kuchni, która dzięki swojej unikatowej barwie pięknie zdobi rozmaite potrawy i desery. Za sprawą swoich prozdrowotnych właściwości często dodawany jest do naparów i herbat ziołowych. Dzięki obecności flawonoidów, które są silnymi antyoksydantami, działa na organizm przeciwzapalnie, moczopędnie, antybakteryjnie, a także uszczelnia naczynia krwionośne.

Czosnek niedźwiedzi
Spotykany głównie w wilgotnych i żyznych lasach, w Polsce używany był głównie do przyprawiania różnego rodzaju mięs. Popularność czosnku niedźwiedziego w przeciwieństwie do wielu innych dzikich roślin, z biegiem lat nie zmalała. Rozpowszechniła się w wielu państwach europejskich, jak chociażby we Francji, gdzie przetwory z liści czosnku używane są często jako aromatyczna przyprawa do wielu dań obiadowych i kanapek.

Mniszek lekarski
Jego liście wciąż używane są we Francji do sałatek i surówek. W Polsce znacznie bardziej popularne było gotowanie mniszka lekarskiego z mlekiem i ziemniakami. Zaś z jego żółtych kwiatów przyrządzano syrop, używany jako miód. W jego składzie znajdziemy witaminę C, A, D, witaminy z grupy B oraz cenne minerały, takie jak: żelazo, potas, krzem i magnez. Jest także doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i flawonoidów. Ta niepozorna roślina nie tylko wpływa na wzmocnienie odporności naszego organizmu, ale pomaga także utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi oraz skutecznie zwalczać nadciśnienie.

Podbiał
Podbiał pospolity to popularna bylina występująca niemal na całym świecie. Możemy ją znaleźć głównie w ziołowych apteczkach w formie syropu lub tabletek na gardło. Swoją sławę zyskał dzięki wielu właściwościom leczniczym – przeciwkaszlowym, wykrztuśnym, przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, a nawet przeciwnowotworowym.