Sok z buraka kojarzony jest przede wszystkim z bogactwem cennych składników odżywczych. Co jeśli dodatkowo ten niezwykle wartościowy przetwór poddamy procesowi fermentacji? Sok z kiszonych buraków w ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność – nie bez powodu! Jest zalecany szczególnie kobietom w ciąży, diabetykom, sportowcom, a nawet osobom cierpiącym na niedokrwistość. Dlaczego warto uwzględnić go w naszej codziennej diecie?

Jak powstaje sok z kiszonych buraków?
Dobrze nam znane w kuchni polskiej kiszonki takie jak ogórki, kapusta czy buraki powstają na skutek zachodzącej fermentacji mlekowej, w której dochodzi do rozkładu cukrów prostych. Proces kiszenia nie tylko doskonale przedłuża trwałość tych produktów, umożliwiając ich długotrwałe przechowywanie, ale także nadaje im zupełnie nowe wartości odżywcze. Fermentowana żywność to przede wszystkim skarbnica witamin, mikro- i makroelementów, antyoksydantów oraz naturalnych probiotyków i prebiotyków, które odgrywają istotną rolę w naszym organizmie.
Źródło cennych wartości odżywczych
Sok z kiszonych buraków to prawdziwa bomba witaminowa i bogactwo składników odżywczych, które warto uwzględnić w swojej codziennej diecie. Zakwas buraczany zawiera między innymi: witaminę A, E, C, K oraz witaminy z grupy B, żelazo, magnez, potas, wapń i fosfor. Dzięki zawartości probiotyków i prebiotyków skutecznie wzmacnia pracę układu immunologicznego, przez co wzrasta odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje. Kiszony sok z buraków to także źródło przeciwutleniaczy chroniących nas przed chorobami układu krążenia i nowotworami. Sprawdzi się także jako kuracja wspomagająca w przypadku niedokrwistości oraz zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego krwi.
To także doskonałe uzupełnienie diety sportowców i osób próbujących utrzymać lub osiągnąć odpowiednią masę ciała. Sok jest niskokaloryczny, zawiera duże ilości błonnika i zwiększa wydolność organizmu. Dzięki wysokiej zawartości azotanów, sok z kiszonych buraków jest także naturalnym boosterem energii. Ponadto wspomaga koncentrację i poprawia wydolność umysłową.

Sok z kiszonych buraków a ciąża
Wkomponowanie soku z kiszonych buraków do jadłospisu przyszłej mamy to doskonały sposób na naturalną suplementację substancji takich jak żelazo i foliany. Podczas ciąży wzrasta zapotrzebowanie organizmu na te pierwiastki, a ich niedobory mogą być szczególnie niebezpieczne. Dlatego regularne picie soku z kiszonych buraków podczas ciąży wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie.
Jak spożywać?
Sok z kiszonych buraków z powodzeniem można spożywać na surowo! To zdecydowanie najbardziej popularna forma, która nie wymaga od nas żadnej dodatkowej obróbki. Jeśli jego smak wydaje nam się zbyt intensywny, możemy rozcieńczyć go wodą. Sok z kiszonych buraków nadaje się świetnie także do przygotowania barszczu czerwonego. Nadaje wywarowi charakterystycznego aromatu, głębi smaku i kwaskowatości. Dlatego warto zadbać o jego zapasy nie tylko wiosną, ale także w okresie zimowym.

Jak samodzielnie przygotować sok z kiszonych buraków?
Przygotowanie takiego soku jest niezwykle łatwe i szybkie. Wystarczy dokładnie umyć i pokroić buraki w grubą kostkę – warto zadbać o to, by pochodziły z ekologicznych upraw. Następnie przełożyć warzywa do dużego słoika razem ze świeżym czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Całość wystarczy zalać wodą z solą, tak, aby zakrywała wszystkie buraki. Tak przygotowaną miksturę należy odstawić na około 5 do 7 dni w zacienione miejsce.
Po tym czasie wystarczy odcedzić sok i przelać go do czystego słoika lub do małych szklanych buteleczek, które z łatwością zabierzemy ze sobą do szkoły lub pracy. Przechowywany w lodówce zachowa świeżość na wiele dni (a nawet do 3 tygodni!). Dlatego warto mieć mały zapas zawsze pod ręką, szczególnie w okresie wiosennym, gdzie wyjątkowo łatwo o przeziębienie i infekcje. Drogocenne właściwości tego niepozornego soku zadbają o nasze zdrowie, samopoczucie i piękny wygląd.