Smoothie dla zdrowia i urody

@johanna_stayyourself

Wiosna to doskonały czas na małą metamorfozę naszej diety. Ponieważ dni stają się coraz cieplejsze, nasza dieta staje się znacznie lżejsza. Dodatkowo, dostęp do świeżych owoców i warzyw zachęca do wprowadzenia ich w większej ilości do naszego menu. Pyszne smoothie to doskonała przekąska w ciągu dnia, którą możemy zabrać ze sobą do szkoły i pracy. To także źródło błonnika i wartościowych składników odżywczych dla naszego organizmu. Dlaczego jeszcze powinniśmy wprowadzić kolorowe koktajle do naszej diety?

@cloudberrytales

Pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami

Owocowo-warzywne smoothie to doskonały sprzymierzeniec w walce ze zbędnymi kilogramami. Zarówno owoce jak i warzywa zawierają spore ilości błonnika, który zapewni nam uczucie sytości na długo, a także poprawi perystaltykę jelit, tym samym wspomagając proces odchudzania. Co więcej, niektóre owoce zawierają enzymy, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Kolorowe koktajle to także zdrowa i smaczna alternatywa dla wysokoprzetworzonych przekąsek w ciągu dnia.

Zapobiegają odwodnieniu

Posiłek składający się ze zmiksowanych owoców i warzyw to także dodatkowa porcja wody dla naszego organizmu. Taki nawadniający booster energii to świetne rozwiązanie dla tych, którzy mają problem z wypijaniem odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia. Jest to także doskonała przekąska lub śniadanie na ciepłe miesiące oraz dla osób aktywnie uprawiających sport. Zadbają o kondycję organizmu dostarczając mu niezbędne witaminy i minerały.

@halfbakedharvest.com

Działają przeciwstarzeniowo

Większość owoców i warzyw to doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Spożywając je regularnie zapobiegamy przedwczesnemu starzeniu się organizmu oraz zapobiegamy rozwojowi wielu groźnych chorób. Dodatkowo, antyoksydanty mają również zbawienny wpływ na naszą urodę, dbając o kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Jeśli chcemy, aby nasz koktajl zawierał jeszcze większą dawkę cennych przeciwutleniaczy wzbogaćmy go o napar z zielonej herbaty lub sproszkowaną zieloną herbatę matcha, która dodatkowo doda nam energii w ciągu dnia.

Zwiększają odporność

Wysoka zawartość witamin i składników odżywczych pozytywnie wpływają na podniesienie naturalnej odporności organizmu. Dzięki temu, pijąc regularnie kolorowe koktajle jesteśmy mniej podatni na różnego rodzaju infekcje. Przyda się to szczególnie w okresie wiosennym, gdzie bardzo łatwo o przeziębienie bądź grypę.

@vanelja

Podnoszą jakość snu

Przez narastające tempo życia i stres, problemy z zasypianiem stały się dolegliwością, która dotyka coraz większej grupy osób. Smoothie zawierające bogactwo składników mineralnych uzupełnia powstałe braki, przyczyniając się do poprawy jakości naszego snu. Ponadto taki posiłek to spora dawka energii, która postawi nas na nogi po nieprzespanej nocy.

Oczyszczają organizm

Niektórym owocom i warzywom przypisuje się właściwości oczyszczania organizmu z toksyn. Dzięki temu wspomagamy ogólną pracę narządów wewnętrznych, a nasze samopoczucie i wygląd ulegają poprawie. Wprowadzając kolorowe koktajle na stałe do naszego menu szybko odczujemy ich dobroczynne działanie.

Kontrolują wahania nastroju

Ekologiczne owoce i warzywa doskonale eliminują stres. Koktajle ze świeżych składników łagodzą napięcie, pomagają zachować zdrowie i pozytywne nastawienie. Świeże warzywa i owoce bogate w kwas foliowy, takie jak szpinak, pietruszka i banany, pomagają zapobiegać rozwojowi depresji.

Dostarczają niezbędną porcję wapnia

Regularne przyjmowanie wapnia w odpowiedniej ilości jest niezbędne dla zdrowia kości i zębów. Co więcej, ten pierwiastek może również wpływać na wzrost włosów i pracę serca. Koktajle przygotowane z dodatkiem nabiału np. jogurtu, twarogu, kefiru lub mleka stanowią doskonałe źródło wapnia dla organizmu.

Jabłko, awokado, seler i limonka

Aby uzyskać kremowo-zielony koktajl o cytrusowym aromacie, zmiksuj awokado, jabłko i posiekany seler, dodając łyżkę świeżego soku z limonki dla wzbogacenia smaku. Ta kombinacja z pewnością ożywi każdy dzień.

@thewoodenskillet.com

Marchewka, banan i ananas

W tym napoju jest dużo drogocennych składników. Mieszanka marchewek, banana i ananasa z odrobiną startego świeżego imbiru i kurkumą jest słodka i bardzo dobra dla naszego organizmu. Imbir i kurkuma mają działanie przeciwutleniające, marchewka zawiera karotenoidy, które są świetne dla układu odpornościowego, a banany zawierają potas niezbędny dla prawidłowej pracy mięśni.

Cierpka żurawina

Żurawina jest bardzo często pomijana jako składnik smoothie. Powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej, ponieważ te małe, cierpkie kuleczki bogate są w przeciwutleniacze i witaminę C. Mieszaj dowolnie mrożoną żurawinę z jagodami, truskawkami, malinami, borówkami lub mrożonymi bananami. Jeśli nasz koktajl wyjdzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy.

Chili z mango

Słodki i tropikalny z nutą orientalną nutką – ten koktajl z mango i chili z pewnością doda sprężystości naszym krokom! Kluczem do stworzenia tego energetycznego koktajlu jest użycie czystego, czerwonego, sproszkowanego chili. Możesz go zastąpić świeżymi, drobno posiekanymi i pozbawionymi pestek czerwonymi ostrymi papryczkami.

Tagi: , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis