Najlepsze dania z nutką alkoholu

@halfbakedharvest

Alkohol to nie tylko dodatek do drinków i element wielu wieczornych imprez. To również coś, co w kilka sekund potrafi odmienić smak każdego dania. W zależności od tego, co przyrządzamy, możemy wykorzystać do potraw koniak, rum, whiskey lub piwo, tworząc dzięki nim potrawy niebanalne, aromatyczne i godne zapamiętania. Oto kilka pomysłów na kreatywne wykorzystanie napojów wyskokowych w kuchni!

Whiskey w wielu odsłonach

Desery to ten typ potraw, które często wzbogacamy nutką alkoholu. Nic dziwnego – dobre whiskey czy rum potrafią perfekcyjnie podkręcić smak słodkości, sprawiając, że nabierają one klasy i wytworności. Jednym z pomysłów na wykorzystanie alkoholu przy tworzeniu deserów są donaty z whiskey. Te małe, niepozorne pączuszki na pewno zachwycą wszystkich naszych (dorosłych) gości, zaskakując smakiem i wyrazistością. Uwaga – nie przesadźmy z ilością alkoholu, by nie skończyć naszego spotkania z przyjaciółmi za wcześnie!

@candycompany

Ale kto powiedział, że whiskey można dodawać wyłącznie do słodkich potraw? Wykorzystanie tego alkoholu przy gotowaniu obiadu również jest dozwolone, a nawet wskazane! Trunek perfekcyjnie podkreśli aromat mięsa wieprzowego, czyniąc je świetnym, eleganckim daniem dla smakoszy. Odrobinę whiskey dodajmy do polędwiczek. Z tego niezwykłego połączenia powstanie mięso, jakiego jeszcze nigdy nie jedliśmy!

Piwne mięsiwa 

A gdyby tak piwa nie pić, a na nim gotować? Ten popularny napój alkoholowy będzie świetnym dodatkiem do dań mięsnych czy do grzybów. Goryczkowy smak piwa sprawi, że nasze potrawy nabiorą charakteru i wyrazistości. Pamiętajmy, by alkohol odparować – nie chodzi nam o zawartość procentów, a o sam smak, który pozostanie w garnku czy na patelni. 

@kwestiasmaku

Piwo można wykorzystać też do klasyki polskiej kuchni, czyli żeberek. Duszone w piwie stają się kruche i delikatne, mięso rozpływa się w ustach, a sos jest idealnym dopełnieniem całości. 

Rumowe słodkości 

Wśród znanych nam alkoholi do gotowania nadaje się również rum. Jego charakterystyczny smak ma swoich wielkich zwolenników i to właśnie oni powinni sięgać po przepisy z rumem w roli głównej. Doskonale sprawdzi się on jako dodatek do słodkości – makowców, ciast czekoladowych, ciężkich deserów lub pyszności z dodatkiem owoców. Najlepiej wykorzystać go do zamarynowania poszczególnych składników lub podsmażenia ich na patelni z dodatkiem alkoholu. Jabłka w rumie jako baza nowoczesnej szarlotki? Pysznie!

@burczymiwbrzuchu

Przyjemność z gotowania

Gotowanie i pieczenie ma nam sprawiać przyjemność. Korzystajmy więc z naszych kuchni częściej niż raz w tygodniu, tworząc w nich dania niebanalne i interesujące – takie, które będą nie tylko miłe w tworzeniu, ale również w jedzeniu. A do gotowania nalejmy sobie kieliszek koniaku, który na pewno uprzyjemni nam popołudniowe pichcenie dla przyjaciół i rodziny. Na zdrowie!

Tagi: , , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis