Pyszne i proste sosy na grilla

Wielkimi krokami zbliża się sezon na grillowanie. Jest to doskonała okazja do spotkań rodzinnych i towarzyskich, a nawet sposobów na szybki obiad. Jednak nawet doskonała karkówka przygotowana według receptury domorosłego szefa kuchni smakuje najlepiej w towarzystwie aromatycznego sosu. Niezależnie od tego czy preferujemy pikantne, słodkie czy ziołowe dipy, te najsmaczniejsze są zawsze domowej roboty. W tym sezonie odstawmy ketchup i wypróbujmy kilka przepisów na pyszne, domowe sosy!

@kardamonowy.pl

Klasyczny sos barbecue

Jeśli nigdy nie robiłeś własnego sosu barbecue w domu, najwyższy czas, aby zrobić go po raz pierwszy. Ten klasyczny, domowy sos wydobywa najlepsze smaki z każdego grillowanego mięsa — kurczaka, wieprzowiny i wołowiny. Nasz sos możemy wykorzystać już w końcowym etapie grillowania. Wystarczy delikatnie posmarować nim karkówkę i zostawić na 5 minut. Sos barbecue sprawdzi się także w tradycyjnej wersji „do maczania”,  także doskonale dopełni smak naszych grillowanych burgerów.

Wystarczy drobno posiekać cebulę i czosnek oraz dodać je do roztopionego na niewielkim ogniu masła. Gdy zmiękną dodaj ketchup, cukier trzcinowy, ocet, musztardę i odrobinę chilli w proszku. Gotuj na wolnym ogniu przez około minutę, zmiksuj, wystudź i podawaj do ulubionych mięs!

Sos z karmelizowaną cebulą

Dip z karmelizowanej cebuli jest bardzo łatwy do zrobienia i sprawi, że Twoi goście będą chórem pytać o przepis. Idealnie nadaje się do frytek, ćwiartek ziemniaczanych, sałatek i mięs. Pokrojone cebulę i czosnek smaż przez około 5 minut do zarumienienia. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj cukier. Skarmelizowaną cebulę i czosnek wystudź i połącz z serkiem śmietankowym, śmietaną i słodką papryką w proszku. Dopraw do smaku solą i pieprzem wedle uznania i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Palce lizać!

@loveandlemons

Sos barbecue inspirowany kuchnią azjatycką

Ten sos barbecue to idealne połączenie słodkiego, pikantnego i korzennego smaku dzięki klasycznym azjatyckim dodatkom, takim jak: świeży imbir, sos sojowy i olej sezamowy. To świetny uniwersalny sos do grilla, którego zdecydowanie powinieneś spróbować jako dodatek do skrzydełek lub żeberek.

Dodaj ketchup, musztardę, cukier trzcinowy, ocet, imbir, sos sojowy i olej sezamowy do niewielkiego rondla i gotuj przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

Chimichurri

Ten tradycyjny argentyński sos chimichurri jest zwykle używany do marynowania mięsa. Jednak jest tak wszechstronny, że można go również użyć do skropienia grillowanego sera, ziemniaków lub chleba, a nawet użyć jako oryginalnego letniego dipu do sałatek.

Intensywny w smaku sos barbecue nabiera intensywnego zielonego koloru dzięki pietruszce i kolendrze, a skórka z limonki dodaje nutkę cytrusowej świeżości.

Usuń z papryczki chilli nasiona i posiekaj wraz z kolendrą i pietruszką. Zetrzyj skórkę z limonki, dodaj pieprz, sól, cukier, odrobinę octu winnego i oliwę z oliwek. Następnie wszystko dokładnie zmiksuj i ciesz się smakiem egzotycznego dodatku do grillowanych dań!

@cali-zona.com

Sos curry z mango

Ten owocowy, ale pikantny zarazem dip zawsze rozpoczyna rozmowy przy bufecie grillowym. Idealny jako dip do frytek, a także smaczny dodatek do ​​grillowanego kurczaka.

Wystarczy drobno pokroić papryczkę chilli i mango, a następnie zmiksować na gładką masę. Dodać serek śmietankowy, curry i wyciśnięty sok z limonki. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania i gotowe!

@brooklynsupper.com

Sos barbecue po hawajsku

Ten sos inspirowany hawajami wprowadzi tropikalny akcent do naszej rutyny grillowania. Idealnie nadaje się do polewania kurczaka i żeberek na grillu, ale można też urozmaicić nim smak burgera lub podawać z szarpaną wieprzowiną. Posiekaj czosnek i imbir. Mango obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż wszystko do niewielkiego garnka. Dodaj ananas z puszki, sok pomarańczowy, czosnek, cukier trzcinowy, ketchup, sos sojowy, biały pieprz i chilli w proszku. Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 2 minuty, następnie zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Sos warto przygotować przynajmniej 2 godziny przed podaniem, aby zdążył wystygnąć, a składniki zdążyły się „przegryźć”.

@kwestiasmaku.com

Klasyczny sos tzatziki

Tzatziki to popularny grecki dip i nieodłączny element spotkań przy grillu.  Jego główne składniki to przede wszystkim gęsty jogurt grecki, czosnek i świeży ogórek. Istnieje wiele przepisów na idealny sos tzatziki, jednak tu zdecydowanie wygrywa zasada, której należy się trzymać – im mniej tym lepiej! Klasycznego tzatziki nie powinno się wzbogacać o dodatkowe składniki jak np. cebula, ser biały czy feta, aby nie pozbawić go jego tradycyjnego smaku. Tzatziki sprawdzi się doskonale jako dip do grillowanych warzyw, chleba, gyrosa i mięsa. Najlepiej smakuje schłodzony.

Tagi: , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis