Pyszne i zdrowe wiosenne koktajle

@halfbakedharvest

Wiosna rozkwita. Wraz z nią powinniśmy rozkwitać i my. Ale żeby się tak stało, musimy skrupulatnie zadbać o swoje zdrowie. Zmęczony zimą organizm potrzebuje solidnego wsparcia i kompleksowej opieki. Doskonałym sposobem na pyszne wzmocnienie jest picie odżywczych, kolorowych koktajli i soków owocowo-warzywnych. To prawdziwe witaminowe bomby, które pozwolą nam dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych dla niego substancji odżywczych. Bogactwo skarbów natury stłoczone w barwnym, pysznym koktajlu to świetny sposób na zdrowe i energetyczne wejście w tegoroczną wiosnę. Oto najlepsze pomysły na pyszne napoje!

@the-broken-bread

Bananowe pyszności

Na początek coś dla miłośników bananów. Koktajle z dodatkiem tych pełnych potasu owoców idealnie sprawdzają się u osób, które chcą zadbać o zdrowe serce. Potas wpływa na normalizację ciśnienia, zapobiegając jego nagłym wzrostom. W efekcie narządy są lepiej dotlenione, spada ryzyko groźnych chorób układu krążenia, a my czujemy się lepiej. 

Ale banany to nie tylko solidna dawka potasu. Znajdziemy w nich również pektyny, które wpłyną pozytywnie na poziom cholesterolu oraz pomogą oczyszczać organizm z toksyn. Z kolei spora dawka żelaza pozwoli skutecznie walczyć z anemią, wspierając budowę czerwonych krwinek. 

@codojedzenia

Żeby dostarczyć sobie solidną porcję potasu, wykorzystajmy siłę banana i stwórzmy na jego bazie pyszny i zdrowy koktajl. Ten egzotyczny owoc doskonale odnajduje się w towarzystwie dojrzałych jeżyn i miodu. Przygotowanie napoju jest bardzo proste. Owoce wrzucamy do miski, dodajemy mleko i miód, miksujemy. I cieszymy się doskonałym smakiem! 

Zielony mix dla zdrowia

Teraz pora na dawkę odżywczej zieleni. Dostarczymy jej sobie za sprawą ciekawego połączenia kiwi i młodego szpinaku. Taki koktajl to prawdziwa bomba witaminowa, dzięki której dostarczymy sobie sporej dawki wspierającej odporność witaminy C oraz żelaza. Pijąc regularnie takie bogate w składniki odżywcze napoje, zadbamy o odporność, dodamy sobie energii w czasie przesilenia wiosennego i zapewnimy sobie doskonały wygląd. 

Kiwi jest bogate w błonnik pokarmowy, który zadba o nasze trawienie. Ta substancja perfekcyjnie sprawdza się w dbaniu o zdrowie jelit. Pełni funkcję szczoteczki, która wymiata z jelita resztki pokarmowe i toksyny, usprawniając wypróżnianie się. Jeśli cierpimy na zaparcia, koktajl z kiwi w roli głównej będzie dla nas idealny. 

@kwestiasmaku

Warto też wspomnieć o ważnej roli szpinaku. Ta liściasta roślina jest bardzo bogata w żelazo, co pozwala nam zatroszczyć się o prawidłową produkcję czerwonych krwinek. To najlepszy sposób na zapobieganie anemii. 

Przygotowanie koktajlu jest bardzo proste. Garść liści szpinaku baby wrzucamy do misy blendera. Dodajemy dwa obrane kiwi i szklankę soku pomarańczowego. Całość miksujemy i przelewamy do szklanki. Do koktajlu można dorzucić kilka kostek lodu. Gotowe!

Jagody – pyszne i smaczne w każdej postaci

Nasze zestawienie koktajli nie obejdzie się bez przepięknej i pysznej jagodowej rozkoszy. Do przygotowania napoju najlepiej użyć mrożonych jagód. Bez obaw – w tej formie nie tracą one swoich właściwości odżywczych. Jagody mają działanie przeciwzapalne, sprawdzają się w terapii wspomagającej odporność. Świetnie wpływają na uspokojenie organizmu w czasie biegunki. Podobnie jak żurawina doskonale działają również na sprawność naszych dróg moczowych. Są bogate w przeciwutleniacze – neutralizują negatywny wpływ wolnych rodników na organizm. Mała jagoda to prawdziwa bomba witamin, minerałów i substancji odżywczych. 

@missberry

W koktajlu zagra doskonale. Wystarczy zblendować ją z dodatkiem mleka, przelać do szklanki i udekorować świeżym listkiem mięty. Taki napój sprawdzi się wiosną i latem, będzie wspierać odporność i dodawać sił po trudnej, długiej zimie. Możemy go pić jako zdrowy dodatek do słodkich deserów lub traktować jako odżywczą przekąskę w ciągu dnia. Na zdrowie!

Marchewkowe pole w kuchni

Zdrowy koktajl to również ten z dodatkiem marchewki. Możemy wykorzystywać różne jej kolory i odmiany, by uzyskiwać szalone, niebanalne kolory napojów. Warto wspomnieć jednak, że tutaj nie wystarczy blender – do pozyskania soku z marchwi niezbędna będzie sokowirówka. Marchew jest bogata w beta-karoten, czyli prowitaminę A, która w ludzkim organizmie jest przekształcana w witaminę A. Ta odpowiada m.in. za odporność organizmu, zdrową skórę i dobry wzrok. 

@vegetarianventures

Do marchewkowego soku idealnie pasować będą jabłka i seler naciowy. Żeby uzyskać taki pyszny i zdrowy koktajl, wrzućmy wszystkie te produkty do sokowirówki i… czekajmy na efekt! Bomba witaminowa zrobi się sama.

Mango – dla każdego

Jeśli wiosną marzą nam się bardziej egzotyczne połączenia, sięgnijmy po koktajl z mango, melona i truskawek. Jego elektryzujący kolor na pewno doda nam energii, a smak pozwoli poczuć się jak na tropikalnych wakacjach. Mango, melon i truskawki wrzucamy do miski i blendujemy. Dodajemy szklankę soku pomarańczowego, mieszamy, na koniec dorzucamy kilka kostek lodu. To mieszanka naprawdę godna polecenia. Nie tylko pyszna, ale – co równie ważne – bardzo zdrowa. Z jedną szklanką koktajlu otrzymujemy szereg niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Im więcej odżywczych owoców i warzyw jemy, tym lepiej dla naszego organizmu!

@vegetarianventures

W naszych odżywczych koktajlach warto regularnie wykorzystywać mango. Ten wyjątkowy owoc świetnie wpływa na nasz organizm, dbając o odpowiedni poziom lipidów, poprawiając tolerancję glukozy, łagodząc ból gardła. Pysznie i zdrowo dbajmy o siebie, a nasz organizm na pewno nam się za to szczodrze odwdzięczy!

Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis