Nie tylko Włochy stoją makaronami. Warto pamiętać o tym, że to również bardzo mocny punkt kuchni azjatyckiej. Oto uzależniająco pyszne makaronowe dania z Tajlandii oraz Chin. Żaden smakosz nie przejdzie obok nich obojętnie. Uwodzą wyrafinowaniem i aromatami. To nie koniec ich atutów. Robią wielkie wrażenie, a robi się je banalnie prosto i błyskawicznie.
Tajskie noodle z mleczkiem kokosowym i nutą limonki
Kuchnia tajska jest uważana od dawien dawna za jedną z najlepszych na świecie. Nietrudno dziwić się nieustannym pochwałom jej amatorów. Ot, bogactwo aromatów potraw serwowanych w Tajlandii faktycznie nie ma sobie równych. Słodycz idzie zawsze w parze z pikanterią i niezrównaną świeżością. Wyraźnych intrygujących smaków i aromatów w żadnym razie nie brakuje również w noodlach. To po prostu kwintesencja wyrafinowania kuchni tajskiej. Koniecznie wypróbujmy przepis na te z z mleczkiem kokosowym, żółtą pastą curry i orzeźwiającą nutą limonki.
Ugotujmy zatem makaron ryżowy. Podsmażmy na złoto pokrojone w kostkę tofu (wcześniej obtoczmy je w płatkach chili i mące ryżowej) i cukinię. Potem podsmażmy posiekany kawałek imbiru i 2 ząbki czosnku. Dodajmy do nich kilka łyżek gęstego mleczka kokosowego, kawałki świeżego ananasa, 2 łyżki sosu sojowego i sok wyciśnięty z limonki. Następnie zmieszajmy je wraz z posiekaną papryczką chili, łyżeczką żółtej pasty curry i łyżeczką suszonej trawy cytrynowej. Na makaronie wymieszanym z sosem ułóżmy tofu.
Z noodlami świetnie komponują się również szparagi. W sezonie warto je do nich dodawać. Innym pasującym jak ulał dodatkiem będą krewetki. Przed podaniem posypmy danie orzechami nerkowca i świeżą kolendrą.

Chińskie noodle Biang Biang Mian
Który azjatycki kraj można uznać za kolejny makaronowy raj? Podobny tytuł z całą pewnością należy się również Chinom. Makarony zajada się w tej części świata od niepamiętnych czasów. Archeolodzy twierdzą, że Chińczycy jedli makarony już ponad cztery tysiące lat temu. Dowodzi tego odkrycie na wykopaliskach w prowincji Qinghai w północno-zachodnich Chinach. Chińczycy utrzymują, że to właśnie oni stoją za wynalezieniem makaronu. Historycy zajmujący się tematem kulinariów utrzymują jednak, że pojawił się on niezależnie w różnych częściach świata.
A teraz kilka słów o rodzajach chińskich makaronów. Jest ich całe mnóstwo. Kuchnia chińska słynie w końcu z różnorodności. Oprócz makaronu ryżowego Mi Xian, ręcznie rozciąganego Lamian, hitem są też noodle Biang Biang Mian. Wywodzą się z prowincji Shaanxi w północno-środkowej części Chin. To nie cienkie nitki, ale grube, szerokie i przyjemnie jędrne wstęgi. Jak je przyrządzać?
Najlepiej podsmażyć pokrojone na cienkie plasterki 2 ząbki czosnku. Potem zmieszać go z 2 łyżkami sosu sojowego i sosu hoisin, łyżką brązowego cukru i łyżką octu ryżowego. Do sosu dodajmy też 2 łyżeczki świeżego startego imbiru, sok z 1 limonki, posiekaną papryczkę chili i świeżo zmielony pieprz syczuański. Podawajmy Biang Biang Mian z pieczonym tofu, kiełkami fasoli mung, świeżą kolendrą i pokrojoną w piórka czerwoną cebulą.
