Lato to czas, gdy owoce i warzywa dojrzewające w pełnym słońcu są najwyższej jakości – pełne witamin i minerałów. To doskonały czas by skompletować zimową spiżarnię i zamknąć odrobinę lata w słoiczkach. Takie zbiory będą cennym bogactwem składników odżywczych, które w chłodniejszych porach roku będą dbały o zdrowie całej rodziny. Jak przygotować się latem do nadchodzącej zimy?

Ogórki kiszone
Kiszonki to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni. Kiszone ogórki to doskonałe źródło witamin z grupy B, C, A, K, błonnika oraz bakterii probiotycznych, które wspierają prawidłową pracę jelit – a tym samym naszą odporność. Ogórki kiszone to także doskonały dodatek do obiadów, kanapek, przekąsek przez cały rok.

Domowe dżemy
Domowe powidła to bomba witaminowa, którą warto mieć w swojej spiżarni. Będą doskonałym dodatkiem do owsianek, przekąsek i deserów, kiedy nie mamy dostępu do zbyt wielu świeżych owoców sezonowych. Niektóre powidła na przykład z malin, żurawiny lub aronii będą świetnym dodatkiem do zimowych herbat. Nadadzą im wyjątkowego smaku i cennych właściwości wzmacniających naszą odporność.

Miód naturalny
Kończące się lato to najlepszy moment, żeby zaopatrzyć naszą spiżarnię w zapas naturalnego miodu. Dzięki swoim zdolnościom zwalczania infekcji okrzyknięty został naturalnym antybiotykiem. Dlatego też nie powinno go zabraknąć w naszej kuchni, szczególnie zimą. Ponadto miód zawiera także wspierającą ściany naczyń krwionośnych rutynę, potas, wapń, żelazo, witaminy z grupy B, A oraz witaminę C.

Domowe mrożonki
Mrożenie owoców i warzyw to prosty i świetny sposób na przedłużenie ich trwałości bez nadmiernego przetwarzania. Możemy zrobić domowe mrożonki ze świeżych truskawek, malin, żurawiny, jagód, które poza sezonem wykorzystamy jako dodatek do posiłków i deserów. Możemy zamrozić także posiekaną natkę pietruszki.

Nalewki
Nalewki to alkoholowy wyciąg z owoców, kwiatów, ziół lub korzeni. Czasami zdarzają się także mieszanki tych składników. Zawartość alkoholu w tym napoju to zazwyczaj o 40-45%. Najprostszym sposobem sporządzenia takiego napitku jest zalanie wybranych składników alkoholem i cukrem. W ten sposób wydobywa się i utrwala smak owoców czy też innych składników napoju i uzyskuje aromatyczną nalewkę. Nalewkom od lat przypisuje się właściwości prozdrowotne. Ta z orzecha włoskiego doskonale leczy choroby układu pokarmowego, kieliszek malinówki zwalcza pierwsze objawy infekcji bakteryjnych, a słodka nalewka z pigwy skutecznie leczy infekcje gardła.