Zioła w służbie piękna. 5 roślin, które trzeba mieć w domu

Natura to nasz wielki sprzymierzeniec i serdeczna przyjaciółka. Robi wszystko, by zapewnić nam zdrowie i dobre samopoczucie. A my raz po raz tę pomoc odrzucamy. Zabiegani i zakochani w nowoczesności zapominamy, jak wiele bezcennych skarbów drzemie w roślinach. Zieleń doskonale wpływa na samopoczucie, zmniejsza stres i napięcie. Doniczkowe rośliny oczyszczają powietrze w domu czy biurze, a zioła są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Wspomagają wątrobę, wspierają procesy trawienne, łagodzą zmiany skórne, wpływają łagodząco na kaszel, dbają o nasze drogi oddechowe. Nie ma właściwie takiego problemu, w którym wsparciem nie mogłyby być terapie ziołowe. Pora więc wrócić do korzeni i sięgnąć po to, co daje nam natura – zioła, rośliny, kwiaty. Wszystkie one wpłyną na nas zbawiennie. 

@hwitblogg

O mój rozmarynie!

Jednym z prostszych w uprawie i bardziej dostępnych ziół, które z powodzeniem można hodować w domu, jest rozmaryn. Ten niepozorny krzaczek jest znany głównie ze swoich właściwości smakowych. Używamy go do przyprawiania mięs, którym dodaje aromatu. I choć najczęściej kojarzy nam się właśnie z jedzeniem, to – wbrew pozorom – ma sporo prozdrowotnych właściwości. Pozyskiwany z niego olejek od lat stosowany jest w medycynie naturalnej – obniża poziom cukru we krwi, świetnie wspiera wątrobę, wpływa łagodząco na dolegliwości żołądkowe. 

Olejek do tego ma moc zwalczania wirusów, grzybów i bakterii, więc można stosować go jako naturalny antybiotyk. Dzięki tej swojej właściwości sprawdzi się doskonale w formie terapii przeciwtrądzikowej. Walcząc z bakteriami, będzie skutecznie zmniejszał zmiany zapalne i poprawiał wygląd cery. Wystarczy regularnie jeść rozmaryn, by zobaczyć efekty. 

@golubkakitchen

Krzaczek rozmarynu przyda się właściwie w każdym domu. Roślina ta świetnie wpływa na układ trawienny, któremu pomaga radzić sobie z ciężkimi potrawami. Między innymi dlatego warto dodawać gałązkę zioła do pieczeni czy ciężkich mięs z sosami. Uwalniające się z niego ekstrakty pomogą naszemu organizmowi w trawieniu. Do tego będą wspierać wątrobę. Badania wskazują również na zbawienny wpływ rozmarynu na żołądek. Roślina nie tylko łagodzi ból, ale pomaga przeciwdziałać wrzodom – a to dzięki ekstraktom zwalczającym Helicobacter pylori, bakterię wywołującą tę przypadłość.

Rozmaryn przyda się także osobom chcącym zadbać o zdrowie oczu. Badacze z amerykańskiego Instytutu Medycznego w Sanford-Burnham dowiedli, że zawarty w roślinie kwas karnozowy chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej i, w efekcie, przed problemami ze wzrokiem wywołanymi tym problemem. 

Tymianek dobry na wszystko

Kolejną niespodzianką dla wielu może być tymianek. To znów roślina, która kojarzy nam się głównie z poprawianiem smaku potraw. Dodajemy go do mięs, ryb, a nawet do deserów, którym nadaje ciekawy aromat. Tymczasem okazuje się, że zabiegi te służą nie tylko naszym kubkom smakowym, ale również zdrowiu i samopoczuciu. Tymianek stosuje się już od tysięcy lat, a na jego prozdrowotnych właściwościach poznali się starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. 

Wśród najbardziej pożądanych cech tymianku należy wymienić jego zbawienny wpływ na trawienie i układ moczowy. Roślina ta ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako wsparcie wielu terapii. Łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego – powinni po niego sięgnąć ludzie zmagający się z zaparciami, niestrawnością. Doceni go nasza wątroba, pokochają jelita, polubi żołądek. 

@pre-tend

Ale nie tylko. Bo tymiankowe napary i syropy są też niezastąpioną bronią w walce z infekcjami gardła i jamy ustnej. Nie bez przyczyny zioło to występuje w tabletkach na ból gardła, gdzie obok podbiału stanowi główny składnik. Ten niezwykły skarb natury wykazuje również działanie rozkurczowe i wykrztuśne, co czyni go sprzymierzeńcem w starciu z kaszlem. 

Uwaga, to nie wszystko! Tymianek doczekał się również zastosowania w kosmetyce. Jest częstym składnikiem produktów do cery tłustej i trądzikowej. Niepozorny domowy krzaczek może nam posłużyć za źródło wielu cennych dla skóry ingrediencji. Zarówno stosowany od wewnątrz, jak i na zewnątrz pomoże uporać się z nadmiarem sebum oraz nieestetycznym zmianami skórnymi. 

Nie tylko na uspokojenie

Wielkim sprzymierzeńcem w walce z różnymi dolegliwościami jest również melisa. Znana nam głównie z herbatek pijanych przy okazji stresu i problemów ze snem jest bardzo uniwersalnym ziołem, które może pomóc przy wielu problemach. Działa łagodząco na dolegliwości trawienne – świetnie sprawdzi się w kojeniu objawów zespołu jelita drażliwego. Napar z melisy pijają osoby dotknięte przewlekłym stresem, zmagające się ze stanami lękowymi. Melisa wspiera koncentracje, poprawia pamięć, łagodzi ból głowy i pomaga przetrwać migrenę. 

Hydrolat z melisy będzie świetnym uzupełnieniem codziennej pielęgnacji cery. Preparat zadziała na skórę kojąco, zmniejszy zaczerwienienie, wyrówna koloryt. Melisa łagodzi, regeneruje i odświeża cerę. A do tego pozwala walczyć ze zmarszczkami! 

@traditionalmedicinals

Herbatkę z melisy warto wypić po sytym, tłustym posiłku. Liście tego zioła wspomagają wydzielanie soków żołądkowych i żółci. Do tego mają działanie moczopędne, co przyda się np. przy kamicy nerkowej. Regularne picie wywaru z liści melisy obniża cholesterol, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy. Chroni wątrobę i kompleksowo wspiera organizm. I dodaje urody! 

Mięta – pyszna i zdrowa 

Stara, dobra mięta. Któż nie popijał w dzieciństwie miętowej herbatki na ból brzucha? Ta domowa, babcina metoda ma swoje uzasadnienie. Liście mięty wykazują rozkurczający wpływ na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu świetnie łagodzą ból i inne dolegliwości trawienne. Herbata na bazie świeżej mięty pomoże w walce ze wzdęciami. A wszystko to za sprawą mentolu, który znajdziemy w liściach tego zioła. Substancja ta ogranicza wydzielanie żółci, działając kojąco na układ pokarmowy. Warto raczyć się takim naparem do każdym ciężkostrawnym posiłku – profilaktyka przede wszystkim! Miętę można też dodawać do lemoniady, deserów, dań obiadowych. Nie tylko pięknie podkreślą wygląd dania, ale też zadziałają prozdrowotnie.

@hometalk

Mentol działa też świetnie na skórę, wpływając rozjaśniająco na przebarwienia. Mięta ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu sprawdzi się w terapii trądziku. Pełne witamin listki tej rośliny pozwolą uporać się z zaskórnikami i wypryskami. Do tego świetnie nawilżą usta, zapobiegając ich pękaniu oraz, stosowane w formie płukanek, będą troszczyć się o włosy.

Ale to nie wszystkie zalety miętowych herbatek. Te niepozorne listki wykazują również właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Będą więc idealnym uzupełnieniem terapii antybiotykami – szczególnie w przypadku zakażeń Salmonellą czy gronkowcem złocistym. Nie tylko złagodzą nieprzyjemne dolegliwości wywołane tymi bakteriami, ale będą realnie wspomagać walkę z nimi. 

Uwaga! Spożywanie miętowych naparów w zbyt dużych ilościach może mieć działanie przeczyszczające. W przypadku każdej terapii – również tej naturalnej – wskazana jest więc ostrożność. 

Włoskie inspiracje

Kojarzące nam się głównie z kuchnią włoską oregano to w rzeczywistości nie tylko smaczna przyprawa, ale również prawdziwy naturalny skarb prozdrowotny. Zwane również lebiodką pospolitą zioło cenili już starożytni Grecy, którzy stosowali je w formie łagodzącego bóle mięśni okładu. Co ciekawe, mężczyźni w dawnych czasach używali oliwy z oliwek oraz oregano jako leku na… wypadanie włosów. Taką samą mieszkankę wykorzystywano też jako środek na reumatyzm. Dla medycyny naturalnej ogromne znaczenie ma olejek z oregano – substancja ta wzmacnia odporność, dzięki czemu organizm ma siłę do walki z chorobami. Kryjący się w lebiodce olejek eteryczny ma działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Właściwości te czynią oregano świetnym preparatem na skórę. Regularne stosowanie olejku pozwoli uporać się z trądzikiem, zredukować zaczerwienienia i rozjaśnić oraz odmłodzić wygląd twarzy. 

Badacze zalecają dodawanie oregano do mięs przyrządzanych w wysokiej temperaturze, żeby zmniejszyć ich szkodliwy wpływ na zdrowie. Oregano pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, więc ułatwi organizmowi strawienie ciężkich dań. Pomoże uporać się ze wzdęciami, niestrawnością, bólem żołądka. Pyszne i zdrowe – oto połączenie, które nam pasuje!

Tagi: , , , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis