Kuchnia
BEZ glutenowe BEZ mleka
Soczewica po wegiersku jednogarnkowa
Składniki
1 szklanka soczewicy suchej (u mnie zielona)
1 papryka czerwona
20-30 dkg mięsa drobiowego (u mnie noga kurczaka)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki chili
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki pieprzu białego
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie
Soczewicę namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości w takiej ilości wody aby ją tylko leciutko zakrywała podczas całego gotowania. Mięso kroimy w kawałki (ja wzięłam z udka, bo pomyślałam, że nie będzie tak suche jak pierś), solimy, posypujemy paprykami i smażymy na łyżce oliwy kilka minut obracając.
W garnuszku zagotowujemy szklankę wody i wrzucamy do niego pokrojoną paprykę. Wsypujemy gałkę, sól i pieprz. Gotujemy paprykę 5-7 minut. Wrzucamy kurczaka i gotujemy jeszcze 3 minuty. Na koniec dorzucamy ugotowaną w "krótkiej wodzie" soczewicę i wszystko zagotowujemy. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.
Składniki
1 szklanka soczewicy suchej (u mnie zielona)
1 papryka czerwona
20-30 dkg mięsa drobiowego (u mnie noga kurczaka)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki chili
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki pieprzu białego
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie
Soczewicę namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości w takiej ilości wody aby ją tylko leciutko zakrywała podczas całego gotowania. Mięso kroimy w kawałki (ja wzięłam z udka, bo pomyślałam, że nie będzie tak suche jak pierś), solimy, posypujemy paprykami i smażymy na łyżce oliwy kilka minut obracając.
W garnuszku zagotowujemy szklankę wody i wrzucamy do niego pokrojoną paprykę. Wsypujemy gałkę, sól i pieprz. Gotujemy paprykę 5-7 minut. Wrzucamy kurczaka i gotujemy jeszcze 3 minuty. Na koniec dorzucamy ugotowaną w "krótkiej wodzie" soczewicę i wszystko zagotowujemy. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.
Składniki
1 szklanka soczewicy suchej (u mnie zielona)
1 papryka czerwona
20-30 dkg mięsa drobiowego (u mnie noga kurczaka)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki chili
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki pieprzu białego
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie
Soczewicę namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości w takiej ilości wody aby ją tylko leciutko zakrywała podczas całego gotowania. Mięso kroimy w kawałki (ja wzięłam z udka, bo pomyślałam, że nie będzie tak suche jak pierś), solimy, posypujemy paprykami i smażymy na łyżce oliwy kilka minut obracając.
W garnuszku zagotowujemy szklankę wody i wrzucamy do niego pokrojoną paprykę. Wsypujemy gałkę, sól i pieprz. Gotujemy paprykę 5-7 minut. Wrzucamy kurczaka i gotujemy jeszcze 3 minuty. Na koniec dorzucamy ugotowaną w "krótkiej wodzie" soczewicę i wszystko zagotowujemy. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.
Składniki
1 szklanka soczewicy suchej (u mnie zielona)
1 papryka czerwona
20-30 dkg mięsa drobiowego (u mnie noga kurczaka)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki chili
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki pieprzu białego
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie
Soczewicę namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości w takiej ilości wody aby ją tylko leciutko zakrywała podczas całego gotowania. Mięso kroimy w kawałki (ja wzięłam z udka, bo pomyślałam, że nie będzie tak suche jak pierś), solimy, posypujemy paprykami i smażymy na łyżce oliwy kilka minut obracając.
W garnuszku zagotowujemy szklankę wody i wrzucamy do niego pokrojoną paprykę. Wsypujemy gałkę, sól i pieprz. Gotujemy paprykę 5-7 minut. Wrzucamy kurczaka i gotujemy jeszcze 3 minuty. Na koniec dorzucamy ugotowaną w "krótkiej wodzie" soczewicę i wszystko zagotowujemy. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.
Składniki
1 szklanka soczewicy suchej (u mnie zielona)
1 papryka czerwona
20-30 dkg mięsa drobiowego (u mnie noga kurczaka)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki chili
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki pieprzu białego
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie
Soczewicę namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości w takiej ilości wody aby ją tylko leciutko zakrywała podczas całego gotowania. Mięso kroimy w kawałki (ja wzięłam z udka, bo pomyślałam, że nie będzie tak suche jak pierś), solimy, posypujemy paprykami i smażymy na łyżce oliwy kilka minut obracając.
W garnuszku zagotowujemy szklankę wody i wrzucamy do niego pokrojoną paprykę. Wsypujemy gałkę, sól i pieprz. Gotujemy paprykę 5-7 minut. Wrzucamy kurczaka i gotujemy jeszcze 3 minuty. Na koniec dorzucamy ugotowaną w "krótkiej wodzie" soczewicę i wszystko zagotowujemy. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.
MA==