Kuchnia

Przepisy

SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW Z RUKOLĄ I SEREM FETA - CookMagazine
Składniki ( 2-3 porcje) :

100 g (paczka) rukoli
1/2 kg buraków
2 łyżki chrzanu
1 łyżka octu winnego
0,5 łyżki wody
odrobina natki pietruszki
kostka sera feta
150 g ziaren słonecznika i dyni
kmin
sól i czarny pieprz

Przygotowanie :

Buraki myjemy, skrapiamy oliwę i wstawiamy w całości do pieca nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Gdy ostygną obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Ocet mieszamy z wodą, dodajemy odrobinę kminu i startego chrzanu. Najlepiej gdyby chrzan był domowej roboty, jest znacznie zdrowszy i lepiej komponuje się z pozostałymi składnikami.

Ostudzone i pokrojone w kostkę buraki polewamy sosem, doprawiamy solą i pieprzem. W zależności od indywidualnych potrzeb można użyć więcej lub mniej przypraw.

W dużej misce mieszamy rukolę oraz buraki, odstawiamy na 30 minut, aby składniki połączyły się ze sobą.

Buraki i rukolę przekładamy na talerz, posypujemy rozkruszoną fetą oraz prażonymi ziarnami dyni i słonecznika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation