Kuchnia

Przepisy

Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem

1 mała sałata rzymska lub połowa dużej
1 mały brokuł
4 jajka
połowa puszki kukurydzy
szklanka pestek (płatki migdałów, pestki słonecznika, pestki dyni)
Sos:
6 łyżek majonezu
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki sosu sojowego
łyżeczka granulowanego czosnku
Pieprz
Sól

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Przygotowanie

Brokuła dzielimy na małe różyczki i krótko gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą. Pozostawiamy do wystudzenia i obcieknięcia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na cztery części. Pestki podprażamy na suchej patelce, tylko uważajcie żeby się nie spaliły, najlepiej każdy rodzaj usmażyć osobno.

Składniki sosu dobrze mieszamy, aby połączyły się w całość.

Sałatkę myjemy i siekamy, układamy w misce. Kukurydzę odsączamy i posypujemy nią sałatę. Następnie układamy brokuła i jajka. Całość posypujemy podprażonymi pestkami. Sałatkę polewamy obficie sosem tuż przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation