Kuchnia

Przepisy

Kremowe risotto z grzybami w 1/2 godziny!

szklanka ryżu arborio
1/2 szklanki suszonych grzybów
3/4 szklanki białego, półwytrawnego wina
kostka rosołowa warzywna
1 średnia cebula
łyżka masła
oliwa
parmezan lub inny twardy ser
sól
pieprz
natka pietruszki

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Przygotowanie
Do wysokiego naczynia wlewamy 600 ml wody, wrzucamy kostkę rosołową i suszone grzyby, mieszamy i odstawiamy.
Na patelnie wlewamy kilka łyżek oliwy i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę.
Smażymy, aż się zezłoci, następnie wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy przez kilka minut - cebula powinna oblepić ryż a ryż zrobić się lekko przeźroczysty. Teraz dolewamy wino.
Gdy wino już wyparuje wlewamy po 1 chochelce bulionu wraz z grzybami. Cały czas mieszamy, aż bulion odparuje i czynność powtarzamy aż do skończenia bulionu (przez około 30 minut) - aż ryż będzie al dente.
Dodajemy 2 łyżki świeżo startego parmezanu i łyżkę masła. Mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, by powstała delikatna, kremowa konsystencja a ryż wchłonął resztkę płynu.
Wykładamy risotto na talerz, posypujemy posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation