Kuchnia

Przepisy

niezdecydowana zupa - pomidorowa czy brokułowa?

Włoszczyzna - 1 pęczek (marchew, pietruszka, por, seler)
Brokuł - 1 szt
ziemniak - 1 duża sztuka (do części brokułowej)
Przecier pomidorowy (passata) - 1 butelka 600ml
zioła włoskie - 1/4 łyżeczki (do części pomidorowej
Pieprz cayenne - szczypta
śmietanka do dekoracji

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Przygotowanie

W dużym garnku gotuję umytą, obraną i pokrojoną na drobne kawałki włoszczyznę - 15 minut.
Doprawiam pieprzem - bardzo delikatnie i rozdzielam zawartość garnka na 2 równe części do mniejszych garnków.

Część brokułowa
Dorzucam do garnka bardzo drobno pokrojonego, wcześniej umytego i obranego ziemniaka oraz dokładnie oczyszczone same różyczki brokuła.
Gotuję 10 minut.
Miksuję.

Część pomidorowa
Zawartość drugiego garnka gotuję również 10 minut po dodaniu przecieru i ziół.

Do miseczki wlewam najpierw wagowo lżejszą zupę czyli pomidorową, a potem po ściankach wlewam zupę cięższą, gęściejszą, czyli brokułową (ziemniak powoduje lepką konsystencję, zwartą, która przesuwa lżejszą część.

Dekoruję wylewając okrąg śmietanki i rozciągając go gdzie niegdzie wykałaczką. Danie nabrało wykwintności :) a w dodatku wszyscy byli zadowoleni bawiąc się połączeniem lub rozdzielaniem smaków na talerzu:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation