Kuchnia

Przepisy

Risotto po meksykańsku

Potrzebujemy:
20 dag ryżu
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1–2 łyżeczki mielonego chili
łyżeczka kurkumy
250 ml rosołu wołowego
duża czerwona papryka
zielona papryka chili
pęczek dymki
1/2 pęczka natki pietruszki
5 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką
50 dag mielonego mięsa wołowego
sol, pieprz

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na łyżce oleju. Dodajemy ryż, mielone chili i kurkumę. Smażymy 2 minuty, ciągle mieszając. Wlewamy rosół, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Przekładamy go do miski i odstawiamy. Czerwoną i zieloną paprykę oraz dymkę myjemy i osuszamy. Siekamy. Oliwki kroimy w plasterki. Mięso mielone smażymy na reszcie rozgrzanego oleju, aż będzie sypkie. Często mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ryż, papryki, dymkę, trochę posiekanej natki pietruszki i oliwki. Mieszamy i podgrzewamy 5 minut bez przykrycia. Przed podaniem posypujemy risotto resztą natki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation