Kuchnia

Przepisy

Serowa tarta z morelami

Ciasto kruche:
200 g mąki tortowej
100 g masła
80 g cukru
1 jajko
Nadzienie serowe:
250 g sera trzykrotnie mielonego
120 g drobnego cukru
150 g ricotty
3 jajka
4 łyżki śmietanki kremówki
2 łyżki budyniu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
400 g moreli
3 łyżki płatków migdałów

> 6 os. 60 min łatwe tanie
Przygotowanie


Ciasto kruche

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce około pół godziny. Gotowym ciastem wykładamy formę do tarty, dno nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy kulki ceramiczne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C na około 15-20 minut. Usuwamy papier razem z kulkami ceramicznymi.

Nadzienie serowe

Ser mielimy trzykrotnie. Dodajemy do niego wszystkie składniki i ucieramy na gładką masę. Gotową masę wykładamy na podpieczony kruchy spód. Morele dokładnie myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Układamy morele na masie serowej. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy tartę jeszcze 10 minut. Następnie wyjmujemy ją i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation