Kuchnia

food, drink and sweet

Do klusek potrzebujemy:

Ugotowane ziemniaki
Mąkę ziemniaczaną
Łyżka mąki pszennej
Jajko

Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczana w proporcji 1/4 ilość ziemniaków, łyżkę mąki pszennej i jajko, mieszamy to wszystko na gładka masę, nie za długo bo ciasto zacznie się rozklejać.
Formujemy kuleczki, najprościej można to zrobić w ten sposób, że rolujemy na stolnicy wałeczek, kroimy go nożem, a następnie kawałeczki ciasta formujemy w kuleczki, lekko spłaszczamy i robimy dołek.
Następnie tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej osolonej wody, gdy zaczną wypływać czekamy jeszcze 3min i wyławiamy.
Podawać z sosem mięsnym i czerwoną kapustą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation