Japońska uczta. Czas na ramen!

@themodernproper

Japonia stoi nie tylko sushi. Kolejną potrawą z Kraju Kwitnącej Wiśni, którą warto wprowadzić do swojego jadłospisu, jest ramen. I on zrobił spektakularną karierę na całym świecie. To treściwa, uzależniająco pyszna zupa, której nie sposób się oprzeć. Wszystkie jej wariacje wprawiają kubeczki smakowe w zachwyt. Podpowiadamy, jak przygotować ramen w domu. 

Ramen, czyli japoński skarb

Rameny kuszą niezwykłym bogactwem smaków i aromatów. Trwa na nie prawdziwy boom. Ich miłośników stale przybywa na całym świecie. Restauracje specjalizujące się w serwowaniu ramenu wyrastają wszędzie jak przysłowiowe grzyby po deszczu. Nietrudno dziwić się ich popularności. Rameny to jedyne w swoim rodzaju zupy, które potrafią być wręcz uzależniające. Rozkoszując się ich pełnym umami smakiem, nie sposób nie zacząć zgłębiać ich historii. Z całą pewnością jest intrygująca. Ciekawi, podobnie jak połączenia smakowe, które spotyka się w ich rozmaitych wariacjach. Kiedy zatem powstała receptura na ramen? 

Niemało osób zapewne zaskoczy fakt, że pierwowzór ramenu powstał nie w Japonii, ale w Chinach. Termin „ramen” wywodzi się od chińskiego hasła lāmiàn. To innymi słowy „rozciągany makaron”. W Chinach sytą aromatyczną zupę z dużą ilością makaronu jedzono już setki lat temu. Pierwsze rameny w Japonii zaczęli przygotowywać chińscy kucharze. Często zatrudniano ich w japońskich portowych miastach, Yokohamie oraz Nagasaki. To właśnie ich mieszkańcy poznali smak słynnej zupy jako pierwsi. Miało to miejsce na samym początku XX wieku. 

W początkach XX stulecia ramen był zatem daniem niszowym. Kuchnia japońska nim nie stała. W całym kraju zapanował na niego szał dopiero po II wojnie światowej. Japonia zmagała się wtedy z wielkimi niedoborami żywności. Amerykanie zaczęli dostarczać Japończykom duże ilości pszenicy. Wpłynęło to bardzo na rozwój potraw. Jedzono głównie te, w których pierwsze skrzypce grał makaron, w tym ramen.

@loveisinmytummy

Ukochany ramen Japończyków

Wkrótce zaczęło powstawać mnóstwo rodzajów ramenu. To z kolei wiązało się z chęcią japońskiego rządu do popularyzowania krajowej turystyki. Każdy region Japonii miał odtąd słynąć z charakterystycznego ramenu. Zabieg rządowy się udał. Japończycy masowo zaczęli uprawiać turystykę ramenową już w latach siedemdziesiątych. 

Po dziś dzień ogromna liczba Japończyków uważa ramen za swoje ukochane danie. Wielu z nich ma słabość do tego określanego tantanmen. To połączenie intensywnego, lecz wyważonego smaku podkręconego pastą sezamową i chili z aksamitnym gęstym bulionem. 

Do przygotowania tantanmenu miej pod ręką składniki, takie jak: szklanka bulionu warzywnego, 2 szklanki mleka owsianego, 2 łyżki pasty miso, 3 łyżki tahini, łyżka pasty gochujang, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, łyżeczka startego imbiru, skórka starta z połowy cytryny. Przygotuj też 3 posiekane ząbki czosnku, łyżeczkę pieprzu syczuańskiego, ugotowany makaron typu ramen, kiełki fasoli mung i prażony sezam. Przydadzą Ci się jajka marynowane przez 10 godzin w miksturze sosu sojowego, wody, cukru i mirinu (wino ryżowe).

@loveisinmytummy
Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis