Jesienne owoce – jabłka i ich zalety

@halfbakedharvest

Jabłka to chyba najpopularniejsze polskie owoce. Zajadamy się nimi cały rok, ale to właśnie jesienią stają się prawdziwym kuchennym hitem. Przygotowujemy na ich bazie pyszne ciasta i słodkie tarty, używamy do zapiekanych deserów pod kruszonką, a nawet do dań wytrwanych. I, oczywiście, wcinamy je na surowo, ciesząc się soczystością i – w zależności od rodzaju jabłka – słodyczą lub cierpkim smakiem. Za co kochamy jabłka i dlaczego warto je spożywać? Sprawdzamy.  

@callmecupcake

Prozdrowotne działanie jabłek

Jabłka mają całą masę witamin i minerałów, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Nie bez przyczyny anglojęzyczne powiedzenie „an apple a day keeps the doctor away” stało się tak popularne na całym świecie. Może jest w nim odrobina przesady, bo samo tylko jedzenie jabłek nie uchroni nas przed chorobami, ale na pewno tkwi w nim również ziarno prawdy. Jabłka to jedne z najzdrowszych owoców, które – co ważne – są też bardzo dostępne cenowo. Niedrogie i smaczne stanowią perfekcyjną, jesienną przekąskę. A że Polska jest jednym z największych na świecie dostawców jabłek, możemy śmiało korzystać z nich w dowolnej chwili. 

W jabłkach występują flawonoidy, silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Dzięki temu mogą zapobiegać rozwojowi wielu chorób, a dodatkowo wspierają skórę w zachowaniu młodego wyglądu. 

@halfbakedharvest

Jabłka są też bogate w błonnik, który nie tylko zapobiega zaparciom, ułatwiając wypróżnianie, ale też wpływa pozytywnie na stan układu krwionośnego. Dzięki temu zmniejszają one ryzyko zapadnięcia na miażdżycę i innych choroby krążeniowe. 

Owoce te są też odpowiednie dla osób z cukrzycą. Mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą je jeść osoby dotknięte tą chorobą – oczywiście w granicach rozsądku!

Kwercytyna jest kolejnym składnikiem obecnym w jabłkach. Przyda się do ochrony narządu wzroku, szczególnie u cukrzyków narażonych na zaćmę. Do tego kompleksowa ochrona pamięci, poprawa koncentracji i zdolności poznawczych. Pełen zestaw!

@halfbakedharvest

Jak jeść jabłka?

Jabłka bez problemu możemy wykorzystywać każdego dnia w kuchni. Jedzmy je na surowo, ścierajmy na mus, pijmy jabłkowe soki. Warto też niezdrowe, czekoladowe batony zamienić na pożywne i pyszne owocowe desery. Jabłka zapiekane z migdałami i orzechami, polane miodem i zjadane w towarzystwie kubka ukochanej kawy to idealny zestaw na zimny, jesienny wieczór. 

@halfbakedharvest

Nie zapominajmy również o daniach wytrawnych z dodatkiem jabłek. Tutaj prym wiedzie oczywiście kaczka z jabłkami – absolutny klasyk polskiej kuchni. Sięgajmy po te owoce, by na nowo odkrywać ich niezwykły smak i aromatyczną soczystość. Nie tylko jesienią!

Smacznego!

Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis