Jesienne owoce. Jak je wykorzystać w kuchni?

@halfbakedharvest

Jesień to czas obfitych zbiorów owocowo-warzywnych. Choć powoli żegnamy się z truskawkami i arbuzami, to witamy cudowne śliwki, polskie jabłka, soczyste gruszki. Możemy jeść je na surowo lub wykorzystywać w przepysznych potrawach – zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Październik to idealny czas na przygotowywanie z nich przetworów na zimę, kiszenia i robienia słodkich dżemów. Później – w czasie przeziębień i zimnych poranków – będziemy mogli cieszyć się zdrowymi i smakowitymi dodatkami do śniadań czy wieczornych herbat. Jesienne owoce możemy wykorzystywać na dziesiątki sposobów. Niech każdy znajdzie swój ulubiony!

Jabłkowe pyszności dla każdego

Zacznijmy od jabłek. To prawdziwe skarby polskiej jesieni. Owoce zajadamy już od dziecka, ciesząc się ich soczystością i cierpkim smakiem. W dzieciństwie odkrywamy również smak szarlotki pieczonej przez babcię. I wszystkie te aromaty zapadają nam głęboko w pamięć. Niewiele jest osób, które nie lubią jabłek. Nic dziwnego. Łączą w sobie to, co najlepsze w jesiennych przekąskach – są smaczne, chrupiące, odświeżające i pełne witamin. W skórce jabłka jest cała masa oczyszczających organizm pektyn, które dodatkowo zadbają o odpowiedni poziom cholesterolu oraz zapewnią sprawne trawienie, błonnik reguluje pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Jabłka mają mało kalorii – świetne dla osób chcących zrzucić kilka kilogramów. Są też bogatym źródłem antyoksydantów. Znajdziemy w nich witaminę C, potas, fosfor, wapń i żelazo. Na zdrowie!

@halfbakedharvest

Jak widać, jedzenie jabłek potrafi bardzo korzystnie wpłynąć na nasz organizm. Nie ograniczajmy się więc i korzystajmy z tych pysznych owoców jesieni. A jak je wykorzystywać w kuchni? Przede wszystkim warto skusić się na przygotowanie tradycyjnej szarlotki. Sięgnijmy po rodzinne przepisy naszych babć i mam, pielęgnując tradycję i częstując pysznościami naszych bliskich. 

@mojewypieki

Ale nie bójmy się też sięgać po odważniejsze przepisy. Jesienią doskonale sprawdzą się wszelkiej maści owoce pod kruszonką. Zarówno jabłka, jak i śliwki czy gruszki zagrają w tej kompozycji idealnie. Kwaskowate owoce przykryte słodką poduszeczką i zapieczone w piekarniku to prawdziwa delicja. Świetny i szybki deser będzie pasować do niezobowiązujących spotkań z przyjaciółmi, na dziecięce przyjęcia i elegancki obiad z rodziną. 

@the-broken-bread

Z jabłek można korzystać również w daniach wytrawnych. Klasyczny przepis na kaczkę nadziewaną jabłkami? Dlaczego nie! Sięgajmy do tradycji polskiej kuchni i odkrywajmy ją na nowo. Bo kryją się tam pyszności, o których często zapominamy w zderzeniu z międzynarodowymi trendami gastronomicznymi. Częściej jemy dania kuchni tajskiej lub greckiej niż legendarne przysmaki z książek naszych babć. 

Śliwki nie tylko w cieście

Śliwki mają wierne grono fanów, których miłości do tych owoców trudno się dziwić. Są one nie tylko pyszne, soczyste i słodko-kwaśne, ale też bardzo zdrowe. Doskonale sprawdzą się u osób chcących zadbać o sprawne trawienie. Regulują rytm wypróżnień (szczególnie śliwki suszone) i zapobiegają zaparciom. Duża dawka błonnika to świetny sposób na zatroszczenie się o swoje jelita. Choć nie ma w nich dużo witaminy C, to dzięki unikatowemu połączeniu jej z witaminami A oraz E śliwki uznawane są za cenne owoce przeciwutleniające. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B oraz zestaw niezbędnych dla zdrowia minerałów. I mnóstwo doskonałego smaku!

@plateofjoy

Na bazie śliwek przygotujmy przepyszne, jesienne ciasto znane z dziecięcej piosenki. To naprawę „najłatwiejsze ciasto w świecie”. Wystarczy kilka podstawowych produktów i kilkanaście minut wolnego, by upiec smakowity placek śliwkowy. 

@kwestiasmaku

Na zdrowe śniadanie świetne będą pieczone śliwki polane miodem. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do porannej owsianki! Płatki owsiane, jogurt naturalny, nasiona chia i śliwki z pieca – pysznie i zdrowo. 

@karolinapolkowska

Ale nie rezygnujmy też ze śliwek owiniętych boczkiem – prawdziwej przystawkowej klasyki. Taka przekąska zda egzamin zarówno na kameralnym przyjęciu ze znajomymi, jak i bardziej eleganckiej, oficjalnej kolacji. Niebanalna słodycz śliwki świetnie komponuje się ze słonawym smakiem szynki parmeńskiej lub boczku właśnie. Całość zapiekamy w piekarniku i podajemy na lekkiej sałatce z rukoli. 

@halfbakedharvest

A do tego zaoferujmy gościom domową nalewkę ze śliwek! Takim przysmakiem nikt nie pogardzi. Przepis jest niezwykle prosty. Śliwki kroimy na pół, drylujemy i wrzucamy do słoika. Całość zalewamy alkoholem. Po czterech tygodniach odlewamy alkohol i zasypujemy śliwki cukrem. Kiedy puszczą sok, mieszamy je z odlanym wcześniej alkoholem. Uwaga – taka nalewka może być dość mocna, więc nie przesadzajmy z liczbą wypijanych kieliszków!

@halfbakedharvest

Gruszkowa magia na talerzu

Mówiąc o jesiennych owocach, nie sposób nie wspomnieć o gruszkach. To pyszności, na które wielu z nas czeka cały rok. Przepyszne, soczyste gruszki możemy wykorzystać na dziesiątki sposobów. Świetnie sprawdzi się smaczna i zdrowa konfitura gruszkowa. Przygotowanie jest bardzo proste –  wystarczy pół kilograma małych gruszek, tyle samo cukru i gałązka świeżego tymianku. Konfitura idealnie nada się do śniadań, deserów oraz jako dodatek do mięs i serów. 

@kwestiasmaku

Gruszki są na tyle uniwersalne, że swobodnie możemy stworzyć na ich bazie dania wytrawne. Klasykiem jest już połączenie smaku gruszki z gorgonzolą lub innymi, ostrymi w smaku serami. Tarta z gruszkami z camembertem z dodatkiem świeżych ziół? Pyszne! 

@kwestiasmaku

Spróbujmy też odświeżającej sałatki z dodatkiem gruszki. Przyda się młody szpinak, suszone figi, gruszki i ulubiony, ostry ser. Do tego kwaskowaty vinegret, który doda tej mieszance charakteru i ostrzejszego smaku.

Nie bójmy się niebanalnych połączeń i ciekawych rozwiązań kulinarnych. Sięgajmy po nowości i łączmy je płynnie z tradycyjnymi przepisami, które pamiętamy z dzieciństwa. Bawmy się kuchnią, by zachwycać naszych bliskich smacznymi i zdrowymi daniami. Polskie, jesienne owoce z pewnością nam w tym pomogą.

@kwestiasmaku
Tagi: , , , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis