Niezwykła kuchnia gruzińska

@iStock

Kuchnia gruzińska podbiła w ostatnich latach podniebienia gigantycznej liczby Europejczyków. Trudno wyobrazić sobie smakowitsze dania aniżeli te, które zrodziły się właśnie w Gruzji, która stała się bardzo ważnym miejscem na kulinarnej mapie naszego kontynentu. To prawdziwa eksplozja smaków i aromatów, którą zawdzięcza się stosowaniu pełnych charakteru przypraw oraz świeżych ziół. Każdy smakosz przeżyje niemały zachwyt, kosztując khachpuri, pierogi khinkali, przystawkę bakłażanową badridżani, czy zupę charczo. 

DNA kuchni gruzińskiej

Na czym polega fenomen kuchni gruzińskiej? Jakiż to sekret stoi za jej wielką popularnością? Jedną z przyczyn jest na pewno jej ujmująca prostota. To bowiem fenomenalny przykład kuchni, o której Włosi zwykli mówić cucina povera. Mnóstwo gruzińskich dań zajada się już od długich dekad. To jedzenie pełne prostoty, w żadnym razie nieprzekombinowane, ale jednoczenie wyrafinowane i pełne wyrazistych smaków. Tak, Gruzini nie przepadają raczej za potrawami, które można by określić jako niedoprawione. Dodawanie jedzeniu charakteru opanowali wręcz do perfekcji.

Jeśli marzy się nam przygotowywanie potraw na wzór tych jedzonych w Gruzji, koniecznie musimy mieć zawsze pod ręką liczne świeże zioła oraz różnorodne przyprawy. To DNA kuchni gruzińskiej. Coś, co sprawia, że posiłki smakują unikatowo i są uzależniająco pyszne. Gruzińskie smakołyki pachną kolendrą, czosnkiem, cząbrem, miętą, berberysem i oregano. Pikanterii często dodaje im adżyka, czyli szalenie popularna pasta z pomidorów, papryk i ostrych papryczek. Często uszlachetnia się je również dozą kwaskowatej słodyczy. Ten element zapewnia tkemali, czyli sos przygotowywany na bazie śliwek (to zazwyczaj rosnące i u nas śliwki mirabelki) lub pestki granatów.  

Warto pamiętać, że nie da się uzyskać autentycznych gruzińskich smaków bez orzechów, których w tej zachwycającej krajobrazami części świata je się wręcz ogromną ilość. Największą popularnością cieszą się orzechy włoskie. 

@unsplash(t.hermans)

Pierogi khinkali z serem

Pierogi khinkali to jedno ze sztandarowych dań kuchni gruzińskiej. Mają niemałą liczbę fanów na całym świecie. Nie sposób przejść obok nich obojętnie, ponieważ zachwycają zarówno swym smakiem, jak i nieprzeciętnie apetycznym wyglądem. Khinkali są bardzo duże. Mają charakterystyczny kształt sakiewek. Warto nadmienić, że w Gruzji je się je już od stuleci. Występują w dwóch wersjach – z baraniną lub tradycyjnym białym serem. 

Do przyrządzenia ciasta na khinkali potrzebujemy 500 g mąki pszennej, 300 ml ciepłej wody i 2 łyżki soli morskiej. Farsz robimy z 200g fety oraz 300 g mozzarelli. Ugniatamy ciasto, które powinno być nieco twardsze aniżeli na klasyczne pierogi. Odstawiamy je na około godzinę. Rozwałkujemy je na placek i wycinamy w nim spore okręgi. Nakładamy do nich farsz. Potem formujemy je na kształt sakiewek. Zbieramy ciasto do góry i delikatnie je skręcamy. W rezultacie powinny powstać fałdki. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie przez 7 minut.

@iStock
Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis