Przysmaki na wiosennego grilla

@pinchofyum.com

Wiosna oraz zbliżająca się wielkimi krokami majówka to doskonały czas, żeby wyciągnąć zakurzony po zimie grill i zaprosić gości na prawdziwą ucztę pod gołym niebem! Aby urozmaicić klimatyczny odpoczynek warto wypróbować kilka nowych przepisów, które z pewnością ożywią nasze menu.

@thecuriousplate.com

Grillowany burger

Burgery to klasyka, która nieodłącznie kojarzy się z grillem. Wykorzystaj świeże zioła i ulubione przyprawy do przygotowania mięsa. W zestawieniu ze świeżą cebulą, sałatą, korniszonami, roztopionym ementalerem i sosem barbecue domowej roboty nasze burgery z pewnością będą rozchwytywanym zwycięzcą spośród dań. Docenią je także najmłodsi goście na naszym grillu.

Sos BBQ domowej roboty

Sos barbecue to uniwersalny dodatek do grillowanych potraw oraz świetna marynata do mięsa. Ten klasyczny, domowy sos wydobywa najlepsze smaki. Wystarczy drobno posiekać cebulę i czosnek oraz dodać je do roztopionego na niewielkim ogniu masła. Gdy zmiękną dodaj ketchup, cukier trzcinowy, ocet, musztardę i odrobinę chilli w proszku. Gotuj na wolnym ogniu przez około minutę, zmiksuj, wystudź i podawaj do ulubionych mięs!

@thecuriousplate.com

Grillowana kukurydza

Grillowana kolba kukurydzy podawana z masłem, natką pietruszki, solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem to smak, którego nie da się zastąpić. Przygotowana raz z pewnością stanie się nieodzownym elementem naszego grilla. Sprawdzi się jako dodatek do mięs lub jako samodzielna przekąska.

@donnahay.com.au

Grillowany bakłażan z czosnkiem

Wystarczy pokroić bakłażan w krążki o grubości około 1 centymetra, ułożyć na aluminiowej tacy i skropić go oliwą oraz posypać solą i ulubionymi przyprawami. Możemy dodać także świeże zioła z naszego ogrodu oraz świeży czosnek. Takie połączenie to gwarancja pysznego smaku! Zarumieniony na grillu bakłażan podajmy z sosem jogurtowym lub serowym.

Świeża lemoniada

Świeży sok z cytryn połączony z miodem, miętą i kostkami lodu to idealny napój kojarzący się ze słonecznymi dniami, beztroskim czasem i wakacjami. Doskonale umili spotkanie przy grillu i orzeźwi swoim słodko-kwaśnym zastrzykiem energii. Jeśli znudziła ci się tradycyjna lemoniada, wypróbuj kompozycji nowych smaków, dodając do niej sezonowe owoce i zioła.

@thecuriousplate.com

Sos tzatziki

Tzatziki to popularny grecki dip, którego nie może zabraknąć na żadnym spotkaniu przy grillu.  Jego główne składniki to przede wszystkim gęsty jogurt grecki, czosnek i świeży ogórek. Zgodnie z zasadą „im mniej, tym lepiej” klasycznego tzatziki nie powinno się wzbogacać o dodatkowe składniki jak np. cebula, ser biały czy feta, aby nie pozbawić go jego tradycyjnego smaku. Tzatziki sprawdzi się doskonale jako dip do grillowanych warzyw, chleba, gyrosa i mięsa. Warto przygotować go odrobinę wcześniej, ponieważ najlepiej smakuje schłodzony.

Sałatka z grillowaną papryką

Czerwoną paprykę wystarczy pokroić w dużą kostkę i grillować kilka minut. Gdy papryka zacznie się karmelizować, a skórka rumienić możemy ją ostudzić i dodać do ulubionej sałatki. Doskonale smakuje z sałatą lodową, fetą, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami. Możemy wzbogacić naszą sałatkę o prażone pestki dyni lub słonecznika.

@halfbakedharvest.com

Kolorowe szaszłyki

To prosty i smaczny sposób na uzyskanie soczystego mięsa w towarzystwie aromatycznych warzyw. Możemy dowolnie mieszać składniki zgodnie z naszymi upodobaniami. Przełożyć marynowanego kurczaka papryką, cebulą, pieczarkami, a nawet ananasem, który również doskonale smakuje w wersji grillowanej. Do marynowania mięsa możemy użyć wcześniej przygotowanego sosu barbecue lub podać szaszłyki z sosem czosnkowym.

Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis