Ogranicz cukier w swojej diecie

@halfbakedharvest.com

Od dawna słyszy się o negatywnym wpływie cukru na funkcjonowanie naszego organizmu, niestety bardzo często nasze diety są nim przepełnione. Nie umiemy odmówić sobie słodkiej przekąski do kawy lub po prostu nie zdajemy sobie sprawy w jak wielu produktach ukryte są jego ogromne ilości. Przez to czujemy się i wyglądamy na zmęczonych, a nasza dieta odchudzająca nie przynosi wymarzonych efektów. Dlaczego warto i jak skutecznie ograniczyć cukier w diecie?

@codojedzenia.pl

Przyspiesza proces starzenia

Zmarszczki są naturalną oznaką starzenia. Pojawiają się w końcu u każdego, niezależnie od stanu zdrowia. Jednakże złe wybory żywieniowe mogą znacząco wpłynąć na kondycję naszej skóry, pogłębić zmarszczki i przyspieszyć proces starzenia się skóry. Dieta bogata w rafinowane węglowodany i cukier może wpływać na uszkodzenie włókien kolagenowych i elastyny, czyli białek odpowiedzialnych za elastyczność i młody wygląd skóry. Przez to z czasem owal naszej twarzy traci jędrność i zauważamy coraz więcej drobnych zmarszczek.

Wywołuje problemy skórne

Dieta bogata w rafinowane węglowodany, w tym słodkie potrawy i napoje, może powodować powstawanie chorób skórnych takich jak trądzik.
Żywność o wysokiej zawartości cukru szybko podnosi jego poziom we krwi, powodując zwiększone wydzielanie androgenów i produkcję łoju, co prowadzi do powstawania stanów zapalnych. W wysoko przetworzonej żywności znajdują się także barwniki, konserwanty, sztuczne aromaty i pozostałe składniki, które mogą negatywnie wpływać nie tylko na wygląd naszej cery, ale na pracę całego organizmu.

@halfbakedharvest.com

Zwiększa ryzyko depresji

Jak wiemy zdrowa dieta dba nie tylko o nasze zdrowie, ale może nawet poprawić nasz nastrój. Z kolei dieta bogata w cukier i przetworzoną żywność może być przyczyną obniżonego nastroju, pojawienia się poczucia winy, a nawet zwiększonego ryzyka rozwoju depresji.
Oprócz tego, że czujemy się ociężali i zmęczeni przez wahania poziomu cukru we krwi, zdaniem naukowców rozregulowane neuroprzekaźniki i stale pojawiające się stany zapalne mogą być przyczyną szkodliwego wpływu cukru na zdrowie psychiczne.

Powoduje przyrost masy ciała

Wskaźniki otyłości rosną w zastraszającym tempie na całym świecie, a dodatek cukru, zwłaszcza do napojów, jest uważany za jednego z głównych winowajców. Napoje słodzone cukrem, takie jak napoje gazowane, soki i słodkie herbaty, zawierają fruktozę, rodzaj cukru prostego. Spożywanie fruktozy zwiększa apetyt bardziej niż glukoza, główny rodzaj cukru znajdujący się w produktach bogatych w skrobię. Ponadto nadmierne spożycie fruktozy może powodować oporność na leptynę , ważny hormon regulujący głód i uczucie sytości.

@i.pinimg.com

Powoduje spadek energii

Pokarmy bogate w cukier szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, co prowadzi do chwilowego zwiększenia energii. Jednak ten wzrost poziomu energii jest gwałtowny i krótkotrwały. Produkty nasycone cukrem, ale pozbawione białka, błonnika lub tłuszczu prowadzą do krótkiego zastrzyku energii, po którym szybko następuje gwałtowny spadek poziomu cukru we krwi, często wywołujący senność i ogólne uczucie zmęczenia.

Negatywnie wpływa na zdrowie zębów

Spożywanie zbyt dużej ilości cukru w naszej diecie może przyczyniać się do powstawania chorób zębów i dziąseł. Cukier sprzyja rozwojowi bakterii w jamie ustnej, które powodują demineralizację zębów. Mogą być przyczyną nie tylko trudnej do usunięcia nadwrażliwości, ale także próchnicy.

@codojedzenia.pl

Jak zmniejszyć spożycie cukru?

Nadmierny dodatek cukru ma wiele negatywnych skutków ubocznych. Choć spożywanie niewielkich ilości od czasu do czasu jest całkowicie zdrowe, powinniśmy starać się ograniczać cukier, gdy tylko jest to możliwe.
Na szczęście samo skupienie się na jedzeniu nieprzetworzonych posiłków bazujących na prostych, pełnowartościowych składnikach automatycznie zmniejsza ilość cukru w naszej diecie. Powinniśmy także całkowicie zrezygnować ze słodzonych napoi gazowanych i soków. Warto zastąpić je wodą, która nie tylko nie posiada zbędnych kalorii, ale zadba o odpowiednie nawodnienie wpływając korzystnie na nasz organizm.

Starajmy się także nie słodzić kawy i herbaty oraz zrezygnować z gotowych, słodzonych produktów, na przykład jogurtów smakowych. Wystarczy dodać do jogurtu naturalnego świeże owoce lub miód naturalny i smaczna przekąska gotowa! Jeśli czujemy ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego, możemy zastąpić niezdrowe słodycze migdałami lub kostką gorzkiej czekolady. Starajmy się też wybierać produkty o niższej zawartości cukru, na przykład wybierając ketchup, dressingi do sałatek lub masła orzechowe. Zrezygnujmy także z gotowych Muesli na rzecz naturalnych płatków owsianych.

Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis