Napój ten przywieziony został z Etiopii. Sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawany jest na gorąco. Od lat niezmiennie znajduje się w czołówce najpopularniejszych używek na świecie i stanowi główne źródło kofeiny. Choć na przestrzeni lat obrosła w wiele mitów, coraz częściej mówi się o jej prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto pić kawę?

Kawa – nasz codzienny rytuał
Dla wielu z nas, delektowanie się filiżanką kawy to sposób na idealne rozpoczęcie dnia. Uwielbiamy ją za smak, a także doceniamy jej właściwości pobudzające. Skutecznie doda nam energii przed nauką lub treningiem, a także umili każde spotkanie. Często zapominamy jednak o jej bogactwie w inne związki bioaktywne, takie jak chociażby polifenole i kwas chlorogenowy, które wykazują prozdrowotne korzyści dla naszego organizmu.
Mielona czy rozpuszczalna?
Istnieje wiele metod przygotowania oraz podania kawy. Możemy rozróżnić ją także ze względu na procesy wytwarzania – kawę mieloną oraz rozpuszczalną. Kawa mielona powszechnie uważana jest za zdrowszą, ponieważ przy jej produkcji nie jest poddawana skomplikowanych procesom technologicznym. Natomiast kawa rozpuszczalna jest bardzo często niepotrzebnie demonizowana. To nic innego jak wyciąg z kawy palonej, który poddawany jest wysokiemu ciśnieniu, a następnie czyszczeniu, filtrowaniu i suszeniu. Przez swoją łatwo rozpuszczalną formułę, często przypisuje jej się niezdrowe, a wręcz szkodliwe działanie dla naszego organizmu. Nic bardziej mylnego! Kawy typu instant charakteryzują się znacznie wyższą zawartością kofeiny oraz o ponad trzykrotnie większą ilością kwasów fenolowych niż kawy sypane.

Kawa i magnez
Z pewnością nie raz spotkaliśmy się ze stwierdzeniem, że pijąc kawę wypłukujemy magnez. Jest to jeden z częściej rozpowszechnianych mitów, który na szczęście powoli odchodzi w zapomnienie. Według prowadzonych badań, zaledwie jedna filiżanka kawy dostarcza nam około 7 gramów magnezu, zaś wypicie 3 kubków kawy w ciągu dnia wiąże się z utratą blisko 4 gramów. Tak więc pijąc ulubiony napar każdego dnia, dostarczamy tego pierwiastka znacznie więcej niż go tracimy.
Reguluje nadciśnienie tętnicze
Wszystkich miłośników kawy ucieszy wiadomość, że wypicie 3 filiżanek kawy dziennie, wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Niezależnie od rodzaju napoju oraz wieku, płci czy uwarunkowań genetycznych pacjenta, spożycie kawy w umiarkowanych ilościach (3-4 filiżanki na dobę) ma pozytywny wpływ na organizm. Jeśli chcemy ograniczyć spożycie kofeiny, warto sięgnąć po kawy bezkofeinowe, której spożycie także wiąże się z obniżonym ryzykiem wystąpienia nadciśnienia – z uwagi na obecny w niej kwas chlorogenowy.

Redukuje stres
Kawie bardzo często przypisuje się wręcz działanie terapeutyczne. Sam zapach wywołuje w nas uczucie odprężenia i błogostanu. Dodatkowo, substancje czynne zawarte w tym napoju stymulują nasz mózg i niwelują stres. Najnowsze badania wskazują, że zaraz po wypiciu jednej filiżanki kawy poziom serotoniny i dopaminy wzrasta. Dzięki temu kawa to doskonały sprzymierzeniec walki ze złym humorem, który umili nam ponury czas jesienno-zimowy.
Przyspiesza spalanie tłuszczu
Wysoka zawartość kofeiny wpływa pozytywnie na nasz proces przemiany materii. Filiżanka kawy może przyspieszyć spalanie tłuszczu aż o 20%. Jeśli zrezygnujemy dodatkowo z cukru i innych słodzików, a także śmietanki lub mleka – zredukujemy ilość kalorii, a tym samym przyspieszymy przebieg procesu odchudzania.
Zawiera antyoksydanty
Ziarna kawy zawierają ponad 1000 różnych przeciwutleniaczy. Ich wysoka zawartość skutecznie niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszone procesy starzenia się naszego organizmu. Kawa włączona do naszej diety wpłynie pozytywnie nie tylko na nasze zdrowie, ale także na urodę.

Chroni przed promieniami UV
Polifenole, które znajdują się w dużych ilościach w ziarnach kawy pozytywnie wpływają na kondycję naszej cery łagodząc wszelkie stany zapalne oraz poprawiając jej koloryt. Dodatkowo, substancjom zawartym w kawie przypisuje się właściwości ochronne przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Nie należy jednak pod żadnym pozorem rezygnować z kremu z filtrem, a kawę uznać wyłącznie jako dodatkową profilaktykę przeciwsłoneczną.
Dlaczego warto pić kawę codziennie?
Napój ten, a właściwie zawarta w nim kofeina, jest używką, która spożywana regularnie ma korzystny wpływ na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. Obecnie wskazuje się na korzystne efekty wynikające z codziennego spożywania tego czarnego naparu w kontekście zmniejszenia ryzyka występowania określonych chorób, w tym: układu krążenia, cukrzycy typu 2 i otyłości, schorzeń układu nerwowego, nowotworów (m.in. jelita grubego, piersi) czy osteoporozy. Warto więc rozważyć włączenie kawy do codziennego jadłospisu.
Spożywana w umiarkowanych ilościach (3–4 filiżanki kawy na dobę) jest bezpieczna dla organizmu i charakteryzuje się swoistymi właściwościami prozdrowotnymi. Tak więc niezależnie czy wybierzemy kawę rozpuszczalną czy mieloną, wpłynie korzystnie na nasz organizm. Ponadto ze względu na niską kaloryczność nie przeszkodzi w utrzymaniu masy ciała. Kalorie w kawie pojawiają się przez dodatki i przekąski jakie do niej spożywamy.