Chcesz zjeść coś pysznego, ale nie masz ochoty spędzać w kuchni za wiele czasu? W takim razie postaw na danie jednogarnkowe. To idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie wygodę. Jednogarnkowce są banalnie proste w przygotowaniu. Nie wymagają użycia wielu naczyń. Zachwycają smakiem i bogactwem aromatów. Oto receptury, które warto wypróbować.
Chana masala
Daniem jednogarnkowym, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu, jest chana masala. Cóż to takiego? To innymi słowy pewien wegetariański gulasz wywodzący się Indii. Receptura na danie narodziła się na północy kraju. To kwintesencja wyrafinowania kuchni indyjskiej. Jej sekret na dobrą sprawę tkwi w prostocie. Chana masala zaskakuje fantastycznym smakiem. Dzięki zastosowaniu licznych egzotycznych przypraw, takich jak cynamon, kardamon, czy imbir fenomenalnie rozgrzewa. Jest nie tylko niezwykle aromatyczna, ale również zdrowa i syta. Śmiało można rzecz, że jest to idealny zimowy obiad.
Do przygotowania dania będziesz potrzebowała składników, takich jak: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, drobno posiekana duża cebula, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, łyżka startego świeżego imbiru, puszka krojonych pomidorów, łyżeczka mielonej kurkumy, łyżeczka mielonej kolendry, łyżeczka przyprawy garam masala, 1/2 łyżeczki chili w proszku, łyżeczka kuminu. Naszykuj też 2 łyżki oleju roślinnego, łyżkę soku wyciśniętego z cytryny i szczyptę soli morskiej.
W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, imbir i przyprawy. Smaż je przez minutę, aż uwolnią aromat. Następnie dorzuć pomidory i gotuj kilka minut. Dodaj ciecierzycę i około pół szklanki wody. Gotuj gulasz na średnim ogniu przez piętnaście minut. Dopraw go solą i podkręć sokiem z cytryny, a przed podaniem posyp świeżą kolendrą. Świetnie smakuje z chlebkami typu naan. Można dodać do niego także indyjski biały ser paneer oraz migdały.

Ratatouille
Kolejnym smakowitym jednogarnkowcem, który świetnie wprowadzić do swojego zimowego menu, jest ratatouille. Wywodzi się z kuchni prowansalskiej. We Francji przygotowuje się go już od XVIII wieku. Francuzi po dziś dzień wprost za nim przepadają. Jego nazwa pochodzi od słowa ratouiller lub touiller, które oznaczają „mieszać” lub „wstrząsać”. Odnosi się do sposobu przygotowywania potrawy. Ot, warzywa są powoli duszone i wielokrotnie mieszane, aby smaki mogły się dobrze połączyć.
Aby ugotować kultowy ratatouille, należy przygotować składniki, takie jak: 2 duże bakłażany i 2 cukinie pokrojone w sporą kostkę, czerwona i żółta papryka pokrojone w paski, 7 pomidorów obranych ze skórek pokrojonych w kostkę, 2 duże drobno posiekane cebule, 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę. Naszykuj też 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki tymianku, oregano i bazylii, sól morską i świeżo zmielony pieprz.
W dużym garnku zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj bakłażany i podsmażaj przez 5 minut. Dodaj paprykę, cukinię i pomidory. Dopraw ziołami, solą i pieprzem. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawaj ratatouille z chrupiącą bagietką.
