Smakowite jabłkowe desery

@marissamakes

Sezon jabłkowy można uznać za otwarty. Zdaniem wielu światowej renomy szefów kuchni jabłka to owoce, które wręcz fenomenalnie podkręcają smak deserów. Oto łakocie, które szczególnie warto wypróbować. Wprawią w zachwyt nawet najbardziej wymagających smakoszy. 

Jabłkowa tarta 

Nasz kraj śmiało można ochrzcić mianem królestwa jabłek. Otóż od wieków w Polsce uprawia się ponad tysiąc gatunków jabłoni. Ich owoce oszałamiają intrygującymi aromatami. Wiele z nich perfekcyjnie nadaje się do deserów. Do tych, które najlepiej wplatać do podwieczorkowych receptur, należą między innymi antonówki oraz szare renety. Dzięki orzeźwiającej przyjemnej kwaskowości świetnie równoważą słodycz wypieków. Szare renety fantastycznie sprawdzą się jako dodatek wzbogacający tarty

Doskonale wiedzą o tym Francuzi. Jabłkowe ciasta z maślanymi chrupiącymi spodami przygotowują już od długich stuleci. Warto wiedzieć, że reinette grise to odmiana jabłek pochodząca z Normandii i znana od XVII stulecia. Uwielbiana przez cały naród tarte aux pommes to zaś klasyczne ciasto, które ma niezliczonych amatorów nie tylko we Francji, ale na całym świecie. Należy do francuskich deserów, które posiadają najdłuższą historię. Przepis powstał w XVII wieku i przez długi czas był słodkością przeznaczoną dla arystokracji.

Do przygotowania kruchego ciasta miejmy pod ręką 250 g mąki pszennej, 150 g bardzo zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, łyżeczkę esencji waniliowej, jajko w rozmiarze L i szczyptę soli morskiej.

Zagniatamy składniki na ciasto szybkimi ruchami. Szczelnie owijamy kulę ciasta. Umieszczamy ją w lodówce na godzinę i rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie podsypujemy go mąką i przekładamy na formę. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wykładamy na niej plasterki jabłek posypane cukrem, cynamonem, kardamonem i zmielonymi goździkami. Pieczemy tartę przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. 

@marissamakes

Jabłka w karmelu

Kolejnym wartym wypróbowania przepisem, w którym jabłka grają pierwsze skrzypce, są słynne amerykańskie caramel apples. Jabłka w karmelu to deser, którego historia sięga XIX wieku. Błyskawicznie zdobył uznanie w całym kraju. Mimo upływu czasu w żadnym razie nie traci na popularności. W dalszym ciągu pozostaje jednym z ulubionych deserów mieszkańców Stanów Zjednoczonych podobnie jak brownie. Smakuje wybornie, a ponadto kusi swym nieprzeciętnie apetycznym wyglądem. Od jabłek zatopionych w błyszczącej warstwie aksamitnego domowego karmelu nie sposób oderwać wzroku. 

Do przygotowania sosu karmelowego potrzebujemy składników, takich jak: 120 g cukru, 70 g masła, 110 ml śmietanki kremówki, łyżeczka soli morskiej, łyżeczka cynamonu. Wsypujemy cukier na patelnię i rozprowadzamy po całej powierzchni. Zaczynamy podgrzewać go na małym ogniu. Czekamy, aż się rozpuści – nie mieszamy go. Następnie dodajemy do niego masło, cynamon i sól. Energicznie mieszamy.

Wlewamy na patelnię śmietankę. Ponownie mieszamy. Wydrążamy w jabłkach dziury. Umieszczamy w nich patyczki i zanurzamy owoce w karmelu. Odstawiamy je do zastygnięcia sosu. Ponawiamy zanurzenie. 

@donnahay
Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis