Gofry to doskonały i prosty w przygotowaniu sposób na doskonałe rozpoczęcie leniwego weekendu, gdy mamy trochę więcej czasu na delektowanie się naszym śniadaniem. Ciepłe, chrupiące gofry z pewnością umilą nam poranek, a nieograniczone możliwości ich podania sprawią, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i na wytrawnie – jak przyrządzić gofry śniadaniowe?
Klasyka z syropem klonowym
Jedną z klasycznych i zarazem najbardziej popularnych form podania gofrów na słodko jest serwowanie ich ze słodkim syropem klonowym i świeżymi owocami. Sięgnijmy po dowolne owoce sezonowe, świetnie pasować będą maliny, borówki, banany, borówki amerykańskie, jagody, porzeczki i truskawki. Do owoców i syropu klonowego możemy dodać także masło orzechowe lub krem czekoladowy – palce lizać!
Gofry ziemniaczane
Gofry z ziemniaków wymagają zaledwie czterech podstawowych składników , przypraw takich jak sól i pieprz i tylko jednej miski. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować tartego ziemniaka, szalotki, jajek i mąki kokosowej. Przygotowanie ich nie trwa długo, dzięki czemu świetnie nadają się na szybkie śniadania. Możemy też zrobić ich więcej i przechowywać je w lodówce przez kilka dni, aby rano je tylko podgrzać. Doskonale smakują podane z jajkiem sadzonym, chrupiącym bekonem i sałatką z awokado.
Malinowa uczta
Kremowa polewa z białej czekolady, która łączy się ze smakiem chrupiącego gofra i aromatycznych malin to doskonały sposób na słodkie rozpoczęcie dnia. Jeśli wolimy bardziej pożywne i mniej słodkie potrawy lub chcemy odjąć kilka zbędnych kalorii możemy zastąpić płynną czekoladę śmietankowym serkiem twarogowym.
Gofry z łososiem wędzonym
Śniadaniowe gofry z łososiem to prawdziwa gratka dla wszystkich amatorów wytrawnych potraw. Delikatny plaster łososia doskonale łączy się z drobnymi paskami czerwonej cebuli, kaparami, rukolą lub roszponką i kwaskowatym, śmietanowym dresingiem. Takie śniadanie z pewnością będzie początkiem idealnego weekendu!
Gofry z syropem pomarańczowo-imbirowo-żurawinowym
To pyszne cytrusowo-korzenne połączenie to doskonały pomysł na rozgrzewające śniadanie w nieco chłodniejsze dni. Szczególnie, gdy nie mamy do wyboru tak wielu owoców sezonowych. Ta prosta i zarazem wystawna propozycja wymaga od nas wyłącznie przygotowania prostego syropu ze skórki i soku z pomarańczy, syropu klonowego, świeżego imbiru i świeżej żurawiny.
Gofry z zieloną salsą
Gofry z jajkiem sadzonym i zieloną salsą to kolejna propozycja, którą trzeba wypróbować choć raz. Zielona salsa doskonale podbije smak gofrów, gęsta mieszanka posiekanych ziół i kaparów z oliwą oliwek to nie tylko wyjątkowo smaczna opcja na śniadanie, ale także niezwykła bomba witaminowa!