Kuchnia

Vegan

Nie ma co ukrywać, że czasami najlepsze to, co najprostsze. Tak jest w przypadku tego dania, gdzie słodki smak buraczków perfekcyjnie zgrał się z mlekiem kokosowym. Danie jest bardzo proste i serwowane z białą fasolą lub ciecierzycą świetnie sprawdza się na obiad.
Na marginesie, uwielbiam buraczki w każdej formie, więc jak ktoś zna dobry przepis, to niech śmiało dzieli się nim w komentarzach.

Pilaw buraczkowy
(2 porcje)

1 szkl. bulionu warzywnego
1/2 szkl. mleka kokosowego
1/2 szkl. kaszy jaglanej
3 buraki (wielkości średniego jabłka)
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Buraczki opłukać i ugotować. W trakcie ich gotowania można przygotować kaszę. W rondelku mieszamy bulion oraz mleko i doprowadzamy d wrzenia. Wsypujemy kaszę, zmniejszamy ogień pod garnkiem, przykrywamy i gotujemy ok. 20 min, aż kasza wszystko wchłonie. Trzeba pamiętać o mieszaniu, żeby nie przypalić kaszy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę z czosnkiem, aż się przyrumienią. Ugotowane i ostudzone buraczki obieramy i kroimy w małe plasterki. Wrzucamy je na patelnie z cebulą i smażymy 2 min. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Można doprawić solą i pieprzem, chociaż mi wydało się to zbędne.
Najlepiej podawać z białą fasolą, można posypać serkiem migdałowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation