Kuchnia

Przepisy

Imprezowe paluszki serowe

- 2 arkusze ciasta francuskiego,

- 200 gram sera żółtego ( ser ścieramy na tarce na małych oczkach),

- 1 jajko ( roztrzepane do posmarowania),

- przyprawy do smaku ( sól, papryka słodka)

Przepis

pieczenia. Tak przygotowane ciasto francuskie smarujemy rozstrzepanym jajkiem, posypujemy serem( połowę przygotowanej porcji czyli 100 gram) oraz doprawiamy solą i słodką papryką.

Otwieramy drugie opakowanie ciasta i kładziemy dokładnie aby zakryła pierwszą porcję ciasta ( nakładamy je na siebie). Wierzch smarujemy jajkiem posypujemy pozostałym serem oraz dodatkowo doprawiamy.

Tak przygotowane ciasto tniemy na paski o szerokości około 1,5 cm.

Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 2 cm odstępy. Końce paluszków przycisnąć do blaszki aby się nie rozwijały.

Piec w temperaturze 220°C przez około 15 minut.

Z przygotowanej porcji wychodzi około 20 paluszków
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation