Kuchnia

Przepisy

KLUSKI ŚLASKIE

SKŁADNIKI:

* ziemniaki – ok. 500 g ( absolutnie nie mogą to być młode ziemniaczki )

* mąka ziemniaczana – ok. 100 – 150 g

* duże jajko – 1 szt

* masło – 1 łyżeczka

* sól – 1 szczypta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ilość składników potrzebnych do zrobienia klusek śląskich wychodzi w trakcie robienia.

Ciepłe, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z masłem, a następnie wkładamy do miski i uklepujemy, by masa była równa.

Dzielimy ją na 4 części i 1 część wyjmujemy.

Do powstałego wgłębienia wsypujemy mąkę ziemniaczaną – jej ilość ma być taka, by zrównała się z powierzchnią ziemniaków.

Dodajemy wyjętą część , wbijamy jajko , soli i wyrabiamy na gładką masę.

Z wyrobionej masy odrywamy kawałki , formujemy kuleczki z wgłębieniem w środku.

Gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie ( ok. 5 minut od czasu wypłynięcia ).

Podajemy z ulubionym sosem!

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation