Kuchnia

Przepisy

Mus jabłkowy zapiekany pod kremem waniliowym


Składniki:
• MUS JABŁKOWY:
• 850g jabłek (4-6 sztuk),
• ½ łyżeczki cynamonu,
• Skórka starta z ½ cytryny,
• 2 łyżki soku z cytryny,
• 1 łyżka cukru
• KREM WANILIOWY:
• 550ml mleka,
• 1 laska wanilii,
• 4 ziarna kardamonu,
• 3 żółtka,
• 1 jajko,
• 50g cukru brązowego (1/4 szklanki),

Mus jabłkowy zapiekany pod kremem waniliowym1. MUS JABŁKOWY: Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę.
Mus jabłkowy zapiekany pod kremem waniliowym2. Przekładamy je do garnka, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dodajemy pozostałe składniki. Jabłka prażymy 20-30 minut często mieszając, aż się rozpadną i utworzą gęsty mus. Gotowy mus studzimy.
Mus jabłkowy zapiekany pod kremem waniliowym3. Następnie rozkładamy go pomiędzy 5-6 kokilek do zapiekania. Powierzchnię musu dokładnie wyrównujemy. Używamy kokilek po pojemności 250-300ml.
REKLAMA
Strefa okazji i inspiracji:









Mus jabłkowy zapiekany pod kremem waniliowym4. KREM WANILIOWY: Do rondelka wlewamy mleko. Dodajemy przepołowią laskę wanilii i zmiażdżone ziarna kardamonu. Mleko zagotowujemy i dostawiamy do wystudzenia. Wówczas przelewamy je przez sitko. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Do miski wbijamy jajka i żółtka. Dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem na puszystą, jasną pianę. Dodajemy mleko i krótko miksujemy.
Mus jabłkowy zapiekany pod kremem waniliowym5. Masę mleczną rozlewamy do kokilek wypełnionych musem jabłkowym. Zdejmujemy pianę z wierzchu. Kokilki wkładamy do foremki. Wlewamy gorącej wody tak, aby sięgała do połowy wysokości kokilek. Deser pieczemy około 45-50 minut.
6. Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy deser z foremki. Studzimy go, a następnie chłodzimy w lodówce przez co najmniej 12 godzin.
Życzę smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation