Kuchnia

ciasta

Ciasto Orzeszkowy Lion
Szukasz pomysłu na świąteczne ciasto, oto przepis dla Ciebie a co najważniejsze ciasto bez pieczenia.
Forma 24 cm x 24 cm
20 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 250 g herbatników kakaowych
• 40 g ryżu preparowanego
• 460 g masy kajmak
• 200 g orzeszków ziemnych prażonych
• 2 galaretki przezroczyste
• 660 ml śmietany 30%
• 500 g mascarpone
• ½ szk. cukru pudru
• 100 g batona Lion
• ½ szk. mleka
Sposób przygotowania:
1. Na dnie formy układam połowę herbatników namoczonych w mleku.
2. Orzeszki kruszę, 50 g odstawiam na bok a pozostałe wsypuje do miski, dodaję ryż preparowany oraz masę kajmak, dokładnie mieszam łyżką. Połową masy smaruję herbatniki.
3. Galaretki rozpuszczam w jednej szk. gorącej wody i studzę.
4. Śmietany wlewam do naczynia miksującego, miksuję mikserem, dodaję mascarpone, cukier puder i na koniec wlewam galaretki.
5. Połowę masy wykładam na masę kajmakową, przykrywam masę pozostałymi herbatnikami namoczonymi w mleku, smaruję ciastka pozostałą masą kajmak i ponownie wykładam masę śmietankową.
6. Batony Lion ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę pozostałymi orzeszkami i posypuję wierzch ciasta.
7. Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny.
8. Gotowe.
9. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation