Kuchnia

Przepisy

Korzenne ciasto z dyni

Składniki:

600 g dyni o twardym miąższu (obranej ze skórki, bez pestek)

2/3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki orzechów włoskich

3/4 szklanki daktyli

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 kostki masła lub margaryny

skórka otarta z pomarańczy

4 łyżki syropu klonowego

1 łyżka aromatu waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

Daktyle namocz we wrzątku przez 15 minut. Kiedy staną się miękkie, wymieszaj je w misce z posiekanymi orzechami, dwoma łyżkami syropu klonowego, cynamonem i skórką otartą z pomarańczy. Dynie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Masło posiekaj i połącz z aromatem waniliowym, jajkami, dwoma rodzajami mąk, proszkiem do pieczenia oraz dwoma łyżkami syropu klonowego. Gotowy spód wyłóż równomiernie na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na jego wierzch wylej 1/3 startej dyni a na nią 1/2 masy orzechowej, powtórz tę czynność kolejny raz, tworząc cztery warstwy. Piecz ciasto przez godzinę w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia przykryj je folią aluminiową. Ciasto możesz udekorować kremem ze schłodzonego mleczka kokosowego oraz korzennymi przyprawami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation