Kuchnia

Przepisy

SERNIK DYNIOWY

SKŁADNIKI:
-300 g ciastek Oreo lub Neo
-70 g masła
-350 g PIECZONEJ DYNI
-1 kg zmielonego twarogu
-250 mascarpone
-drobno starta skórka z 1 pomarańczy
-200 g cukru
-1 cukier wanilinowy
-2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
-1 budyń wanilinowy
-3 jajka

POLEWA:
-50 g białej czekolady
-3 łyżki jogurtu

PRZYGOTOWANIE:
Upiec dynię i odmierzyć potrzebną ilość, dokładnie zmiksować blenderem. Dodać drobno sartą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Zmiksować mikserem (nie blenderem) ze zmielonym twarogiem i serkiem mascarpone.
Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń (proszek) oraz jajka i ponownie zmiksować na jednolitą masę.
Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, następnie dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm.
Masę serową wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez ok. 60 minut (w większej tortownicy, np. 26 cm, sernik będzie gotowy wcześniej). Wyjąć, ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i schłodzić w lodówce.
Polewa czekoladowa: czekoladę połamać na kosteczki, roztopić, wymieszać ze stopniowo dodawanym jogurtem. Polać lub zrobić wzorki na serniku.

WSKAZÓWKI:
Jeśli tortownica nie jest zbyt szczelna, można pod formę położyć arkusz papieru do pieczenia - zabezpieczy przed kapaniem masła na dół piekarnika.
Zamiast polewy z białej czekolady można też zrobić SOLONY KARMEL.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation