Hummus to jeden z niekwestionowanych hitów jedzeniowych ostatnich sezonów. Ta pasta z ciecierzycy podbiła serca ludzi na całym świecie. Jest pyszna, zdrowa i pełna składników odżywczych niezbędnych dla pięknego wyglądu i dobrego samopoczucia. Za co kochamy hummus, jak go przyrządzić i z czym podawać? Podpowiadamy!

Zdrowie na talerzu
Hummus pochodzi oryginalnie z Egiptu i Lewantu, gdzie – według legendy – został wymyślony i stworzony w XII wieku przez sułtana Saladyna. Współcześnie jada się go również na Bliskim Wschodzie i w północnej części Afryki, a od kilku lat również w Europie. Najbardziej pokochali go wegetarianie i weganie, którzy cenią hummus nie tylko za smak, ale również całą masę białka niezbędnego do budowania mięśni, kości i skóry. Duża zawartość białka wynika z samych właściwości ciecierzycy – jednej z roślin strączkowych, które są znane z bogatego składu i pozytywnego wpływu na zdrowie.
Ale białko nie jest jedynym składnikiem, który czyni hummus niezwykle pożywną i odżywczą przekąską. Ciecierzyca zawiera również saponiny oraz kwas fitowy – silne, naturalne przeciwutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników, wpływają na zachowanie zdrowia i młodego wyglądu.
Hummus – kolorowe dania dla każdego
Jedzenie hummusu jest nie tylko zdrowe, ale również bardzo przyjemne. To smak, którego nie sposób pomylić z żadnym innym. Przygotowanie pasty jest niezwykle proste. Wystarczy puszka ciecierzycy, odrobina soku z cytryny, czosnek, mielony kumin, sól i pieprz oraz odrobina oliwy. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Do tej podstawowej, prostej wersji hummusu możemy dodać całą masę innych smakowitości. Mielona papryka, pomidory, buraczki, kolendra, zielona pietruszka – wszystkie one będą pasować do ciecierzycy, dodając jej smaku, aromatu i pięknego koloru.

Hummus to uniwersalny dodatek do przeróżnych dań i potraw. Postawienie go na stole w otoczeniu warzyw pokrojonych w słupki, pałeczek grissini, bagietki i nachosów to doskonały sposób na ugoszczenie gości podczas domowej imprezy. Hummus możemy też dodać do zapiekanek warzywnych lub dołączyć do pieczonych mięs obiadowych. Niezależnie od tego, na jaką formę podania się zdecydujemy, na pewno będziemy w stanie cieszyć się pysznym smakiem, dostarczając jednocześnie organizmowi niezbędnych dla zdrowia składników.
Kuchnia bliskowschodnia w Polsce
W ostatnich latach kuchnia Bliskiego Wschodu cieszy się w Europie coraz większą popularnością. Wiąże się to oczywiście z podróżami, które odbywamy bardzo często, a za cel których obieramy dalekie, dotąd niedostępne krainy. Na miejscu próbujemy lokalnych dań, które potem odtwarzamy we własnych kuchniach. Otwieramy się na świat, a droga przez garnki i patelnie jest jedną z najprzyjemniejszych, po których możemy kroczyć. Hummus to jeden z tych smakołyków, które szybko podbiły serca osób na całym świecie. Dziś jest obowiązkowym elementem diety przede wszystkim dla wegan i wegetarian, ale również osób, które cenią sobie jego nietypowy smak, uniwersalność i prozdrowotne działanie. Zajadajmy się nim, częstując pastą bliskich i promując zdrowie tam, gdzie możemy!