Jesień to czas, w którym najczęściej nasza dieta ubożeje. Nie ma już truskawek, borówek ani malin, które dla większości z nas są ulubionymi owocami. Mniej zróżnicowana dieta nie wpływa jednak najlepiej na nasz organizm. Dostarczamy sobie mniej witamin i minerałów, na czym cierpi nasza odporność. Tymczasem w sezonie jesiennym mamy pod ręką dziesiątki przepysznych warzyw i owoców, które z powodzeniem mogą zastąpić letnie przysmaki. Po jakie smakołyki sięgać w listopadzie? Sprawdzamy!
Jabłko – owoc, który jest symbolem polskich, pięknych sadów. Stanowi podstawę naszej ukochanej szarlotki i doskonały, jesienny przysmak. Jabłka możemy jeść w dziesiątkach różnych odsłon – na surowo, w formie zapiekanej, jako dodatek do dań wytrawnych i słodkich. Niezależnie od tego, jaka postać jest naszą ulubioną, warto sięgać po te niepozorne owoce. A to dlatego, że kryją w sobie prawdziwą witaminową bombę! Znajdziemy tam witaminy K, C i E oraz beta-karoten. Do tego żelazo, magnez, fosfor i cynk. W jesiennych, polskich owocach są też niezwykle istotne dla zdrowia flawonoidy, czyli przeciwutleniacze. Minimalizują one negatywny wpływ wolnych rodników na organizm, zapewniając nam zdrowie i młodość na długie lata!

Symbolem jesieni jest również dynia, która – podobnie jak jabłka – sprawdzi się zarówno w daniach słodkich, jak i słonych. Można przyrządzić na jej bazie pyszną zupę krem z dodatkiem imbiru i ostrej papryki lub upiec ciasto dyniowe z korzennymi przyprawami.
Dynia jest bogata m.in. w karoten, który wpływa pozytywnie na wzrok, zmniejsza ryzyko zawałów, a nawet – jak wskazują badania – chorób nowotworowych. Dynia świetnie oddziałuje również na działanie układu krążenia. Co ciekawe, miąższ dyni działa przeciwwymiotnie. Jest zalecany kobietom w ciąży jako naturalny środek łagodzący nudności.

Cukinie to prawdziwe naturalne skarby, z których jesienią możemy korzystać do woli. Są nie tylko pyszne, ale też szalenie uniwersalne – można zrobić z nich dziesiątki pysznych potraw. Wydrążona dynia doskonale smakuje zapiekana z mięsem i warzywami, a pokrojona w kostkę lub plastry będzie idealną bazą leczo.
Jest w niej potas, magnez i żelazo oraz witamina C, K, B1 oraz beta-karoten. Jedzenie cukinii wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu trawiennego, pomaga poradzić sobie z nadkwaśnością. Do tego nie ma szczególnie dużo kalorii, więc możemy zajadać się nią bezpiecznie nawet wtedy, gdy chcemy zrzucić parę kilogramów.

Prawdziwym naturalnym cudem są niedoceniane przez lata buraki. Tymczasem w tym bordowym, pełnym smaku warzywie znajdziemy zestaw niezbędnych dla zdrowia witamin, minerałów i składników odżywczych. Zakwas z buraka to prawdziwy skarb dla odporności i zdrowia jelit, a barszcz czy sałatka z buraków to odżywcze, pełnowartościowe dania i przekąski, po które warto sięgać niezależnie od pory roku.
