Jesienne smaki. Rozgrzewające zupy

@marissamakes

Jak błyskawicznie się rozgrzać i poprawić sobie samopoczucie w chłodne, słotne dni? Idealnym rozwiązaniem będzie skosztowanie domowej zupy. Oto receptury, które warto wypróbować. To idealne pomysły na jesienne obiady. Są uzależniająco pyszne, zdrowe, a ponadto zapewniają przyjemną sytość.

Francuska zupa warzywna z grzybami

Jesień to niewątpliwie czas, gdy kuchnia staje się naszym azylem – pachnąca, ciepła, a do tego pełna kolorów. Królują w niej warzywa, które dojrzewały jeszcze pod letnim słońcem i zostały zebrane tuż przed nadejściem chłodów. To także sezon na grzyby, które od zawsze są symbolem tej urokliwej pory roku. Co z nich przyrządzić? Koniecznie jakąś zupę! Nie bez powodu właśnie jesienią najchętniej sięgamy po te gęste i rozgrzewające. 

Wymyślając swój jesienny jadłospis, warto zainspirować się kuchniami świata. Koniecznie weźmy pod lupę przepisy, które narodziły się we Francji. Francuzi to bowiem mistrzowie przygotowywania smakowitych i szalenie aromatycznych zup. Wraz z zakończeniem lata coraz częściej jedzą zupy warzywne kuszące grzybowym aromatem.

Do przygotowania podobnej potrawy będziesz potrzebowała składników, takich jak: 300 g świeżych grzybów leśnych (zmieszaj podgrzybki, kurki i pieczarki), 3 duże ziemniaki, 4 marchewki, 2 pory, 3 łyżki masła i 1,2 l bulionu warzywnego. Przyda Ci się też świeży tymianek, natka pietruszki, 2 łyżki musztardy, sól morska i pieprz. Grzyby oczyść i pokrój na kawałki. Podsmaż je na maśle, aż lekko się zarumienią.

Dodaj pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki i pory (użyj białych części). Podsmaż je krótko, mieszając. Wlej bulion warzywny. Gotuj około 30 minut na wolnym ogniu. Dopraw danie solą, pieprzem, musztardą i świeżym tymiankiem. Podawaj zupę posypaną natką pietruszki i kawałkami chrupiącej bagietki. Możesz podkręcić jej smak serem pleśniowym. Wypierz Roquefort lub inny równie pikantny.

@marissamakes

Idealny krem z pomidorów

Jesienią nie odmawiajmy sobie również poprawiających humor śródziemnomorskich smaków. Do swojego jesiennego menu wprowadź zatem pyszny krem z pomidorów. Włosi dosłownie szaleją na jego punkcie. To kwintesencja wyrafinowanej prostoty, z której na całym świecie słynie włoska kuchnia. Niewielka ilość składników koniec końców zapewnia smakowy efekt wow. Robi się go banalnie prosto i szybko. Nie spędzając w kuchni za dużo czasu, wyczarujesz naprawdę fantastyczne rozgrzewające danie. 

Do przygotowania zupy potrzebujesz składników, takich jak: 1 kg dojrzałych pomidorów (malinowe lub bawole serce), 2 średniej wielkości cebule, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 3 marchewki, seler naciowy (3 łodygi), szklanka bulionu warzywnego, świeża bazylia, sól, świeżo zmielony pieprz, mozzarella. 

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Potem pokrój je na ćwiartki. W garnku podsmaż na oliwie posiekaną cebulę, czosnek, marchew i seler naciowy. Dodaj pomidory, duś kilka minut, a następnie wlej bulion. Gotuj całość około 25 minut, aż warzywa zmiękną. Zblenduj zupę na gładki aksamitny krem. Dopraw go solą, pieprzem i świeżą bazylią. Podawaj krem z mozzarellą. 

@marissamakes
Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis