Mango to wyjątkowy owoc, który doda tropikalnego charakteru i rozjaśni każdą potrawę. Od dekadenckich ciast po pyszne puddingi i orzeźwiające sałatki – mango to fantastyczny sposób na przywołanie smaków lata o każdej porze roku. Jak wykorzystać ten aromatyczny owoc w naszej kuchni?

Budyń z mango
Pudding z mango to pyszna tropikalna uczta, którą możemy delektować się się przez okrągły rok! Jest kremowy i słodki, z odrobiną cierpkości charakterystyczną dla miąższu mango. Mango zapewnia orzeźwiający, owocowy smak, które z każdą łyżeczką przeniosą nas w tropikalne klimaty. Ten deser w pewnością stanie się nie tylko ulubieńcem naszych domowników, ale także zaproszonych gości. Puszysta chmurka o smaku mango – czy można się nią nie zachwycić?

Pudding mango z chia
Jeśli marzy nam się jedzenie bajecznie pysznego deseru, w dodatku bez poczucia winy, koniecznie musimy wypróbować przepis na pudding mango z chia! Każdy pucharek jest pełen słodkiego, owocowego smaku i bogactwa składników odżywczych. Znane ze swoich właściwości chia w połączeniu z musem z mango sprawi, że ten deser może na stałe wpisać się na listę najczęściej serwowanych smakołyków w naszym domu.

Sok z mango
Jeśli szukamy zdrowszej i bardziej orzeźwiającej alternatywy dla napojów gazowanych – sok z mango to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Jest słodki, cierpki, kwaskowaty i pełen tropikalnych smaków, szczególnie jeśli połączymy go z wodą kokosową. Taki napój dostarczy nam mnóstwa składników odżywczych i witamin.

Mango Lassi
Mango lassi to pyszny indyjski napój wytwarzany z jogurtu, mleka i pulpy z mango. Ten napój sprawdzi się idealnie o każdej porze roku, ale jest szczególnie dobry, gdy na zewnątrz robi się gorąco. Ta cierpka, owocowa i kremowa dobroć zachwyci nasze kubki smakowe, a jednocześnie przyniesie nam przyjemnie ochłodzenie. Doskonale smakuje także w nieco ostrzejszej wersji – z dodatkiem kardamonu i szafranu.

Sernik mango
Jeśli jesteśmy miłośnikami zarówno mango, jak i sernika – spróbujmy sobie wyobrazić to nieziemskie połączenie w jednym deserze. Śmietankowa masa sernikowa doskonale połączy się z kwaskowatym musem mango, nadając tradycyjnemu deserowi odświeżonego smaku.
Mango Phirni
Jeśli lubimy desery o słodkich, dekadenckich smakach – mango phirni będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę! Wykonany z kaszy manny, świeżego mango i mleka skondensowanego deser podbije serca największych smakoszy. To doskonałe połączenie słodyczy, kwaskowatości mango i korzennej nutki szafranu. Dzięki zawartości kaszy deser możemy potraktować nawet jako sycącą przekąskę, która najlepiej smakuje dobrze schłodzona.

Lody mango
Lody to deser, któremu trudno się oprzeć. Szczególnie jeśli ma smak świeżego mango! Domowe lody z mango z łatwością wykonamy samodzielnie w domu – w dodatku przy minimalnej ilości niezbędnych składników. W całym procesie przygotowywania najtrudniejsze będzie oczekiwanie aż nasze lody wystarczająco się zmrożą.

Mango Panna Cotta z Seviyaan Kheer
Nasze kubki smakowe z pewnością docenią mango panna cotta seviyaan kheer. To jak dwa desery podane w jednym pucharku, które zachwycą nasze zmysły. Owocowa panna cotta z mango i aromatyczna seviyaan kheer powodują eksplozję smaku. Ten pyszny indyjski deser fusion to absolutny hit na każdą okazję. To wspaniały sposób na zakończenie posiłku z przytupem!