Kuchnia

Zupy

Delicious Place: Krem pomidorowy z musem awokado / Tomato cream with avocado mousse
Składniki:
(4 porcje)

800 g. obranych ze skórki dojrzałych pomidorów
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
100 g. obranej marchewki
25 g. obranej pietruszki
2 łyżki masła
1 szkl. wody
kilkanaście listków bazylii
1 łyżeczka cukru
1 niepełna łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz

Mus z awokado

1/2 dojrzałego awokado
1 łyżeczka mascarpone
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz


Cebulę, marchewkę i pietruszkę pokrój w większą kostkę, czosnek w plasterki.
Pomidory podziel na cząstki.

W garnku rozpuść masło. Wrzuć pietruszkę, marchewkę, cebulę i czosnek, smaż na dużym ogniu około 4 minut, aż zaczną się przypalać. Dodaj pokrojone pomidory i 1 szklankę wody. Posłódź i posól. Przykryj garnek i gotuj 30 minut.

Do zupy dodaj listki bazylii i pieprz do smaku, gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia i zblenduj na krem. Możesz przetrzeć zupę przez sito, ale nie jest to konieczne.

Dojrzałe awokado rozdrobnij dobrze widelcem, dodaj sok z cytryny i mascarpone. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Krem podawaj z musem z awokado, skrop oliwą z oliwek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation