Kuchnia

Przepisy

Ciecierzyca do chrupania a'la orzeszki

Orzeszki z cieciorki

czas przygotowania: 1,5 godziny + czas moczenia ciecierzycy
składniki:

350 g suchych ziaren cieciorki rodzaju kabuli czyli takich dużych, kremowych
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 czubata łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej
1/2 łyżeczki czosnku suszonego mielonego
1 łyżeczka soli himalajskiej


cieciorka ala orzeszki , orzeszki z ciecierzycy , ciecierzyca do chrupania , przekąski , przekąska , na imprezę , groch włoski , chrupiąca cieciorka
cieciorka ala orzeszki , orzeszki z ciecierzycy , ciecierzyca do chrupania , przekąski , przekąska , na imprezę , groch włoski , chrupiąca cieciorka

Jak zrobić orzeszki z ciecierzycy?

Ciecierzycę namoczyłam zalewając ją dużą ilością wody i odstawiłam na kilkanaście godzin - najlepiej zrobić to wieczorem. Następnego dnia napęczniałe ziarna odcedziłam i przepłukałam.

Cieciorkę wsypałam do garnka i zalałam świeżą wodą tak żeby była przykryta. Gotowałam 30 minut, odcedziłam. Wymieszałam dokładnie z olejem i wszystkimi przyprawami. Wysypałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.C, grzanie góra dół, z termoobiegiem. W trakcie pieczenia 2-3 razy przemieszałam ziarna żeby piekły się równomiernie.

Po upieczeniu odstawiłam cieciorkę do przestudzenia i już, można jeść!

Dobór przypraw do takiej przekąski jest dość dowolny. Użyjcie takich jakie lubicie, zróbcie sobie wersję mniej lub bardziej pikantną, wedle własnych upodobań.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation