Kuchnia

Przepisy

Ciabatta z oliwą

Strona główna » Ciabatta z oliwą

Ciabatta z oliwą
Aktualizacja: 10 Lut, 2019 · Opublikowany: 21 Lut, 2014 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min
Dawno nie piekłam ciabatty, więc już najwyższy czas przypomnieć sobie jej smak! Uwielbiam tę świeżą bagietkę, z której przygotowuję pyszne kanapki z najróżniejszymi dodatkami. Ciabatta z tego przepisu jest wspaniała, delikatnie wilgotna z nieregularnymi dużymi dziurkami i bardzo chrupiącą skórką. Ciabatta z oliwą nie wymaga szczególnych umiejętności piekarskich, to proste pieczywo. Przygotowując ciabattę po raz pierwszy miałam obawy, czy uda mi się ją odpowiednio uformować. Ciasto jest bardzo klejące i to może sprawić pewną trudność, ale wystarczy odpowiednia ilość mąki do podsypania przy formowaniu i dzieleniu bułek, a wszystko się uda. Jednej rzeczy musimy dopilnować, aby zaczyn na ciabattę przepracował kilkanaście godzin, wtedy nabierze odpowiedniej mocy . Poza tym, to bułka z masłem ;).

ciabatta z oliwa
Ciabatta z oliwą
Przejdź do:
🥘 Składniki
🔪 Instrukcje
📖 Przepis
💬 Komentarze
🥘 Składniki
Składniki na zaczyn

135 g mąki pszennej
135 g wody
2 g suchych drożdży lub 4 g świeżych
Składniki na ciasto właściwe

320 g mąki pszennej 1/4 szklanki do podsypania i formowania ciabatt
190 g wody
10 g soli
3 g suchych drożdży lub 6 g świeżych
15 g oliwy z oliwek
zaczyn
1 łyżeczka cukru
🔪 Instrukcje
Przygotowanie zaczynu

Do miski wlać wodę dodać drożdże, wymieszać do rozpuszczenia, dodać mąkę, zagnieść gładkie ciasto.
Miskę szczelnie przykryć folią, odstawić na 12-16 godzin, najlepsza temperatura dla zaczynu to około 21 st C.
Po tym czasie, zaczyn przełożyć do miski miksera, dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wyrabiać przez 5 minut, końcówka hak. Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat, złożyć ciasto na cztery części.
Nożem odciąć bułki, wielkość dowolna. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką, przenieść dobrze oprószone mąką ciabatty, układać z zachowaniem odstępów.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 1, 5 godziny w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st C.
Tuż przed wstawieniem ciabatt do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu i natychmiast wsunąć blachę z ciabattami. Ciabatty pieczemy przez 20 - 30 minut w zależności od wielkości, jeśli bułki zaczną się zbyt szybko przypiekać, należy zmniejszyć temperaturę o 20 st C.
Po upieczeniu wyjąć ciabatty na kratkę i wystudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation