Kuchnia

Przepisy

Domowe bajaderki

500g ciasta (biszkoptu, marchewkowego, piernika - ale raczej bez kremu), lekko przyschniętego
200g herbatników lub okrągłych biszkoptów
200 ml mleka
130g masła
200g gorzkiej czekolady (jak zwykle użyłam tej o zaw. 72% kakao)
100g orzechów włoskich lub migdałów
100ml rumu
100g marmolady, powideł śliwkowych lub czekośliwki

200g gorzkiej czekolady do maczania
wiórki kokosowe lub mielone orzechy do obtaczania
migdały i wiórki kokosowe do dekoracji lub mielone orzechy






Herbatniki połamać i zmiksować na proszek, dodać pokruszone ciasta i zmiksować razem na miałko. Wlać mleko i rum.

W rondlu rozpuścić czekoladę z masłem i ciepłe wlać do zmielonego ciasta, całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy i marmoladę, masę bardzo dobrze wymieszać i uformować z niej kulki o średnicy ok. 4-5 cm. Kulki zakryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kulki maczać w czekoladzie tak, by całe się nią pokryły, odsączać z jej nadmiaru i układać na tacy wyłożonej pergaminem lub folią, na wierzchu położyć migdał lub posypać wiórki kokosowe. Kiedy czekolada się skończy, pozostałe kulki obtaczać w wiórkach kokosowych lub orzechach.

Gotowe kulki wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, potem również przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation