Kuchnia

Przepisy

Pieczone polędwiczki wieprzowe

Składniki
1,2 kg polędwiczki wieprzowej
1½ łyżeczki wędzonej papryki
1½ łyżeczki suszonego lubczyku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1½ łyżeczki suszonych pomidorów
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki suszonej natki pietruszki
3 łyżeczki sosu Worcestershire
2-3 ząbki czosnku
4-5 łyżek oleju rzepakowego
sól, pieprz
Kroki
Polędwiczki dokładnie oczyść z błonek i żyłek.
Przygotuj marynatę – wszystkie zioła i przyprawy wymieszaj z 3-4 łyżkami oleju, aż powstanie dość gęsta pasta.
Włóż mięso do marynaty i wstaw do marynowania w lodówce na min. 1½ godziny.
polędwiczki w marynacie


Wyjmij polędwiczki z lodówki na ok. ½ godziny przed pieczeniem.
Nastaw piekarnik na 200 stopni (góra-dół).
Na patelni żeliwnej rozgrzej 1 łyżkę oleju. Przełóż polędwiczki i obsmaż je z każdej strony.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut (aż polędwiczka osiągnie temperaturę 64 stopnie).
Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2-3 minuty.
Pokrój na plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation