Czerwone owoce na zdrowie

@blogilates.com

Czerwone owoce są szalenie pyszne, łatwo dostępne i niezwykle cenne dla naszego zdrowia. Zawierają mnóstwo składników odżywczych, które nie tylko wspierają prawidłową pracę naszego organizmu, ale także zmniejszają zachodzące procesy starzenia się. Dlaczego warto jeść porcję czerwonych owoców każdego dnia?

@inkristaskitchen.com

Truskawki

Truskawki znajdują się na samym szczycie listy, ponieważ są słodkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Co więcej, są naprawdę dobre dla naszego zdrowia. Wspomagają pracę serca, mózgu, regulują ciśnienie i poziom złego cholesterolu we krwi. Używajmy ich do przygotowania koktajli, ciast i przekąsek. Regularne jedzenie truskawek wpłynie korzystnie nie tylko na nasze zdrowie, ale także na piękny wygląd skóry!

@playfulcooking.com

Maliny

Trudno nie lubić malin za ich słodki, kwiatowy smak. Są doskonałym składnikiem domowych przetworów, sosów i wypieków. Te małe, różowe owoce dosłownie pękają w szwach od przeciwutleniaczy, błonnika i witamin. Dodatkowo, zawierają salicyle, które doskonale sprawdzą się podczas walki z przeziębieniem i grypą. Maliny nie tylko wspierają odporność, ale także doskonale radzą sobie przy zwalczaniu wszelkich infekcji. Te niepozorne owoce są idealnym składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety.

Wiśnie

Te małe, niepozorne owoce to prawdziwe uderzenie aromatycznego smaku, którego nie sposób nie lubić. Cierpkie, słodkie i kwaskowate jednocześnie – smak, który w każdej postaci pobudza kubki smakowe. Sprawdzą się jako dodatek niemal do każdego deseru. Pyszne polewy, powidła, kompoty, wypieki, koktajle – lista smacznych i zdrowych pozycji jest niemal nieograniczona!

@marinamolnar

Czerwone jabłka

Jednym z najpopularniejszych owoców dostępnych przez cały rok są polskie jabłka. Szczególnie czerwone odmiany, które bogate są w witaminy i minerały. Regularne jedzenie jabłek pozytywnie wpłynie na pracę płuc, serca, kości, jelit, mózgu oraz układu odpornościowego. Ponadto jabłka z łatwością wykorzystamy w naszej codziennej diecie – sprawdzą się doskonale jako przekąska w ciągu dnia, jako aromatyczny dodatek do ciasta, kompotów, musów owocowych, a nawet gorących dań.

@foodfashionparty.com

Czerwone śliwki

Podobnie jak wśród jabłek, istnieje kilka różnych rodzajów czerwonych śliwek. Mają jednak wiele podobieństw, w tym smak i wartości odżywcze. Choć często są niedoceniane i chowają się w cieniu innych owoców pestkowych – warto docenić ich jasny, słodki miąższ i cierpką, aromatyczną skórkę. Kombinacja jest niesamowita! Jeśli chodzi o zawartość odżywczą, śliwki są bogate w przeciwutleniacze i błonnik. To sprawia, że ​​są świetnym dodatkiem do każdej diety.

@larecette.net

Granat

Jedzenie granatów jest jak poszukiwanie skarbów. Naprawdę trzeba się natrudzić, żeby zdobyć złoto… lub w tym przypadku – rubiny. Ale każdy wysiłek jest tego wart. Granaty są pyszne! Co więcej, każde ziarno jest pełne imponujących wartości odżywczych. Zawierają wysoką dawkę witamin, głównie C i E, a także minerały, takie jak potas, magnez i fosfor. Dlatego warto uwzględnić go w naszej diecie, dodając go do sałatek, deserów i przekąsek.

@sweetsimplevegan.com

Arbuz

Mimo rosnącej świadomości wśród ludzi, wiele badań wskazuje, że jesteśmy chronicznie odwodnieni. I choć woda jest najlepszym lekarstwem, arbuz także doskonale sprawdzi się w tej roli. Zawiera aż 90% wody, dzięki temu nie tylko świetnie nawadnia, ale dostarcza organizmowi także szereg wartościowych składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminę A, foliany, beta-karoten, luteinę, likopen oraz witaminy z grupy B, takie jak tiamina, niacyna i ryboflawina. Dodatkowo, arbuz bogaty jest także w cenne dla organizmu minerały, takie jak cynk, mangan, selen i fluor.

Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis