Dlaczego warto jeść kiełki?

@eat-this.org

Kiełki to potęga świata warzyw. Pełne składników odżywczych i łatwe w uprawie – są gotowe zaledwie w ciągu kilku dni i często dostarczają więcej witamin i minerałów niż nasze ulubione warzywa. Są także doskonałym sposobem na wprowadzenie do naszej diety dodatkowej dawki witamin, w dodatku doskonale smakują jako dodatek wielu dań. Dlaczego warto jeść kiełki?

@loveisinmytummy.com

Czym są kiełki?

Kiełki to kiełkujące ziarno warzywa, młode rośliny na drodze do pełnego wzrostu. Kupimy je praktycznie wszędzie, gdzie można znaleźć żywność, zwłaszcza w sklepach spożywczych i na targowiskach. Jeśli mamy odrobinę czasu i cierpliwości, w łatwy sposób możemy wyhodować je samodzielnie!

Rodzaje kiełków

Większość kiełków, które najczęściej możemy dostać w sklepach, dzielą się na cztery kategorie: kiełki fasoli i grochu:  należą do nich kiełki fasoli mung, fasoli, czarnej fasoli, soczewicy i grochu śnieżnego. Kiełki warzywne:  obejmują kiełki brokułów, lucerny, gorczycy i czerwonej koniczyny. Kiełki orzechów i nasion: czyli m.in. nasiona dyni, nasiona sezamu, kiełki nasion słonecznika. Ziarna porośnięte:  kiełki trawy pszenicznej i komosy ryżowej.

@Jilllambert

Bogactwo witamin

Kiełki to przede wszystkim prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Zawierają niezbędne dla prawidłowej pracy naszego organizmu witaminy, minerały, błonnik, a także są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Zawierają ogromne ilości witaminy A, C, K i kwasu foliowego. Dodatkowo, kiełki bogate są także w ważne minerały, takie jak fosfor i magnez.

Sprzyjają odchudzaniu

Kiełki to nie tylko szereg cennych składników odżywczych, ale także charakterystyczny smak, który wzbogaci każdą potrawę w naszej kuchni. Dzięki niewielkiej ilości kalorii możemy dodawać je do sałatek, kanapek, tortilli bez obawy o dodatkowe kilogramy. Co więcej, kiełki zawierają niezwykle wysoką zawartość enzymów, które usprawniają procesy metaboliczne i poprawiają reakcje chemiczne w organizmie. Są także bogate w błonnik pokarmowy, który zadba o prawidłowe trawienie.

@sloveg.com

Poprawiają krążenie krwi

Kiełki pomagają zwiększyć krążenie krwi poprzez utrzymanie prawidłowej liczby czerwonych krwinek, za sprawą znacznych ilości żelaza i miedzi. To dodatkowo pomaga w dostarczaniu tlenu do różnych narządów i komórek oraz optymalizacji ich działania. Kiełki pomogą nam także zadbać o zdrowie naszych włosów – pomagają generować nowe naczynia krwionośne i zwiększać krążenie w skórze głowy i mieszkach włosowych.

Dbają o serce

Kiełki zawierają kwasy tłuszczowe omega-3,  które pomagają zwiększyć poziom dobrego cholesterolu (HDL) i zmniejszyć ilość szkodliwego w naczyniach krwionośnych i tętnicach. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości przeciwzapalne, które pomagają zredukować nadmierny stres, a obecność potasu pomaga obniżyć poziom ciśnienia krwi, dodatkowo zmniejszając ryzyko problemów sercowo-naczyniowych.

@feastingathome.com

Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się

Mówi się, że kiełki zawierają mnóstwo wysoce aktywnych przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się. Co więcej, przeciwutleniacze obecne w kiełkach pomagają zwalczać wolne rodniki uszkadzające komórki, które mogą powodować przyspieszony proces starzenia się. Warto więc uwzględnić kiełki w naszej codziennej diecie, która dostarczy nam niezbędnych składników odżywczych.

Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis