Pomidory – magia witamin, minerałów i smaku

@camillestyles

Pomidor jest jednym z najczęściej jedzonych w Polsce warzyw. Doskonale pasuje zarówno do prostych kanapek, jak i bardziej złożonych dań. Gra w kuchni polskiej, włoskiej, azjatyckiej, hiszpańskiej, meksykańskiej. Pozwala z nudnej potrawy uczynić prawdziwą bombę smaku. Pomidory są doskonale pyszne, soczyste i mięsiste. I, co nie mniej ważne, pełne dobroczynnych składników odżywczych, które zbawiennie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Regularne jedzenie pomidorów to aktywność, którą już dziś powinniśmy zaserwować swojemu organizmowi. Co musimy o nich wiedzieć?

@theawesomegreen

Samo zdrowie!

Pomidory to prawdziwe witaminowe bomby smaku. Najistotniejszym ich składnikiem jest likopen – barwnik, który nadaje im głębokiego, czerwonego koloru. Zalicza się go do grupy karotenoidów. Jest wśród nich najsilniejszym przeciwutleniaczem. Doskonale radzi sobie z neutralizowaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszenie procesów starzenia się organizmu. Jedząc produkty bogate w antyoksydanty, dostarczamy sobie broni do walki z tym, co negatywnie wpływa na nasze zdrowie. A wolne rodniki to dla nas spore zagrożenie. Powstają pod wpływem stresu, nieprawidłowej diety, używek, niezdrowego trybu życia. Pomidory, a właściwie obecny w nich likopen, jest świetną bronią w walce z nimi. Co ważne, przeciwutleniacz ten nie ginie w trakcie gotowania czy smażenia. W pomidorowych przetworach jest go nawet trzykrotnie więcej niż w świeżym warzywie. Możemy więc śmiało zajadać się zupami, sosami na bazie pomidorów i aksamitnymi kremami pełnymi smaku i aromatu. 

@halfbakedharvest

Ale likopen nie jest jedyną zaletą pomidorów. Regularne jedzenie ich potrafi wpłynąć pozytywnie właściwie na wszystkie nasze organy i układy. Dzięki kwasowi i pektynom w tych warzywach hamowane jest gromadzenie trójglicerydów, co bezpośrednio wpływa na obniżenie ryzyka miażdżycy. 

Obecny w pomidorach potas ma też wpływ na obniżenie ciśnienia krwi i wspiera pracę serca. Witamina C z kolei wzmacnia odporność, pomaga walczyć z infekcjami, wpływa na wygląd skóry, ułatwia przyswajanie żelaza, pomaga dbać o zdrowie zębów i dziąseł oraz działa pozytywnie na zdrowie psychiczne. Warto wspomnieć również o obecnym w pomidorach błonniku – to włókno pokarmowe pozwala usprawnić trawienie, zapobiegając zaparciom. Jedzmy więc – na zdrowie!

Sałatkowe wariacje

Wiemy już, dlaczego warto codziennie zajadać się pomidorami. Ale jak je łączyć z innymi produktami, by wydobyć maksimum smaku i nie stracić wartości odżywczych? Złota zasada głosi, by nie mieszać pomidorów ze świeżymi ogórkami – zawarte w tych ostatnich enzymy niszczą witaminę C obecną w pomidorach. Na szczęście jest rozwiązanie dla wszystkich miłośników sałatki greckiej – wystarczy odrobina oliwy z oliwek, by zapobiegać tej tragicznej, witaminowej utracie!

@kwestiasmaku

Zostańmy więc na chwilę przy sałatkach. Pomidorowa, czerwona bomba zdrowia to prawdziwa królowa warzywnych zestawień. Nic tak nie dodaje energii i zdrowia, jak świeża, smaczna i pełna aromatów sałata. Doskonale sprawdzi się zestawienie szpinaku baby, pomidorków koktajlowych, kulek z sera mozzarella i kawałków arbuza. Do tego lekki vinegret i gotowe!

Warto spróbować też połączenia pomidorów, ogórków, cebuli, pietruszki i kolendry. Ta inspirowana Marokiem sałatka będzie idealnym dodatkiem do dań z grilla lub pieczonych mięs obiadowych. Zagra też jako zdrowia i świeża kolacja dla osób, którym zależy na zdrowiu i pięknej sylwetce. Do tego łyżka oliwy i sok z cytryny, sól, pieprz – smacznego!

Coś dobrego na początek dnia

Pomidory warto wykorzystać również do przygotowania aromatycznego i zdrowego śniadania. Absolutnym hitem ostatnich lat jest szakszuka, czyli jajka sadzone na pomidorach. Nazwa tego przepysznego dania pochodzącego z Bliskiego Wschodu tłumaczy się jako „wielki bałagan”, co doskonale oddaje jego esencję. Przepis jest bardzo prosty i bez problemu poradzi sobie z nim nawet gastronomiczny laik. W zależności od tego, jakie smaki najbardziej nam odpowiadają, możemy przyrządzić szakszukę z samymi pomidorami, dodać do niej paprykę, cukinię czy bakłażana, przyprawić jedynie świeżą bazylią, solą i pieprzem lub kurkumą, kuminem i innymi bliskowschodnimi aromatami. Dla każdego coś miłego! Pamiętajmy jednak, by na początku podsmażyć na oliwie dwa ząbki wyciśniętego czosnku – taka baza nada daniu przepyszny smak. Jajka gotowane na takiej pomidorowej podstawie to prawdziwy rarytas śniadaniowy.

@kwestiasmaku

Królewskie śniadanie to też klasyczna grzanka, pomidory pokrojone w plasterki, zielona sałatka z warzyw liściastych i tuńczyk. Produkty możemy połączyć ze sobą, tworząc sałatową mieszankę lub jeść osobno, delektując się ulubionymi smakami. Pomidory możemy też dodawać do klasycznej jajecznicy, inspirowanej Włochami frittaty lub pysznego omletu.

@honestlyyum

Obiadowe dania z pomidorami

Pomidory w wersji obiadowej to przede wszystkim klasyczna zupa pomidorowa, włoski krem z mozzarellą, sosy do makaronów, pizza z aksamitnym sosem lub doskonała tarta z warzywami. Bazę pomidorową możemy wykorzystać na dziesiątki sposobów. Sięgając po passatę, pomidory w puszcze lub świeże warzywa jesteśmy w stanie wyczarować nawet najbardziej niebanalne dania. Ale też te proste, codzienne, które znamy z rodzinnych domów. 

Na początek spróbujmy odtworzyć cudowne smaki z dzieciństwa – zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Podawajmy ją z ryżem lub zrobionym samodzielnie makaronem. To delikatne, aromatyczne dania bez wątpienia podbije serca nawet najbardziej wybrednych testerów. 

W bardziej nowoczesnej odsłonie pomidory mogą stanowić fundament dla kremu z pomidorów. Aksamitna konsystencja, dodatek delikatnej mozzarelli i kilka listków świeżej bazylii wystarczą, by we własnej kuchni wyczarować aromatyczne danie prosto ze słonecznej Italii.

@kwestiasmaku

Nie zapominajmy o makaronach! Makaron z sosem bolońskim, makaron neapolitański, spaghetti alla puttanesca – wszystkie one, by w pełni rozkwitnąć, potrzebują właśnie naszych ukochanych pomidorów. Dodając do sosu kolejne produkty, tworzymy indywidualne mieszanki, które perfekcyjnie zagrają z naszymi daniami. 

Pomidory możemy również wykorzystać jako naczynie dla różnych dodatków. Wydrążone warzywo możemy naładować wszystkim tym, co przyjdzie nam do głowy. Ciecierzyca, ryż, kasza, leczo – wszystko to perfekcyjnie zagra w takim pomidorowym duecie. Zapiekane pomidory podawajmy ze świeżymi ziołami, które dodadzą daniu aromatu i zapachu rodem z egzotycznych krajów. 

@chilliczosnekioliwa

Szybka przekąska

Lunchowe przekąski z pomidorami w roli głównej? Jak najbardziej. Gdy głód nadchodzi niespodziewanie, nie ma czasu do stracenia. W takiej chwili warto mieć w lodówce ciasto francuskie! Wystarczy położyć na nim odrobinę sosu pomidorowego, szparagi, ser mozzarella i świeże pomidory pokrojone w plasterki. Całość solimy i przyprawiamy bazylią oraz oregano. Na koniec wsadzamy do piekarnika. Po kilkunastu minutach mamy doskonale smaczne, zdrowe danie, które zaspokoi nasz głód w najlepszym stylu. 

@spektrum-smaku

Pomidory świetnie się łączą właściwie ze wszystkimi serami, więc śmiało miksujmy je nie tylko z fetą czy mozzarellą, ale również z gorgonzolą, cheddarem, klasyczną goudą czy mascarpone. Bawmy się smakami, korzystając z dobrodziejstw świata warzyw, wśród których to właśnie pomidor jest władcą! Cały zestaw witamin i minerałów oraz składników odżywczych to tylko wstęp do pieśni pochwalnej na jego cześć. Bo nie ma chyba innego produktu, który by się sprawdził w aż tylu odsłonach.

Tagi: , , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis