Tarta to jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Jej spód może być wykonany z różnego rodzaju ciasta – kruchego, francuskiego, a nawet drożdżowego. Co więcej, doskonale smakuje zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Dlatego istnieje tak wiele możliwości jej podania, dzięki czemu trudno się znudzić tą prostą w przygotowaniu i efektowną potrawą! Sprawdzi się nie tylko jako przekąska na przyjęciu, deser do kawy, ale serwowana na gorąco może zastąpić nam nawet posiłek. Jak jeść kultową tartę francuską?

Tarta z malinami i kremem mascarpone
Ta prosta w przygotowaniu propozycja podania tarty na słodko to doskonały deser, który zachwyci naszych gości i domowników. Wystarczy do uprzednio upieczonego i ostudzonego spodu wlać gęstą masę mascarpone zmiksowaną z żółtkami i mlekiem skondensowanym. Gdy masa zacznie delikatnie gęstnieć wystarczy ułożyć gęsto świeże maliny (lub w okresie zimowym wykorzystać mrożone owoce do zrobienia pysznej frużeliny), odstawić do lodówki na kilka godzin i nasza targa jest gotowa do serwowania!

Tarta ze szpinakiem i łososiem
Pyszna tarta ze szpinakiem i łososiem to propozycja dla fanów przekąsek na słono. Wyrazisty smak łososia i charakterystyczny aromat szpinaku doskonale wiąże w całość kremowy sos beszamelowy. Dobrze doprawiona i zapieczona pod solidną warstwą sera mozzarella tarta zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Tarta z borówkami, białą czekoladą i limonką
To bajeczne połączenie to doskonałe połączenie kwaskowatych borówek ze słodyczą puszystego kremu z białej czekolady z delikatnym, cierpkim akcentem skórki z limonki. Tarta z borówkami to obowiązkowa propozycja do przetestowania tego lata. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda na zdjęciach!

Tarta z ricottą i pomidorami
Tarta z ricottą i pomidorami to szybkie w przygotowaniu danie zaledwie z kilkoma składnikami. Wystarczy serek ricotta zmieszać z sokiem z cytryny, przyprawami, szczypiorkiem i startym parmezanem. Na wierz ułożyć grube plastry pomidorów i zapiec. Smakuje doskonale zarówno na zimno, jak i na gorąco.

Tarta z borówkami i bezą
Tarta z borówkami i bezą na kruchym cieście to idealny deser na letnie przyjęcia. Tarta z borówkami wygląda obłędnie i tak też smakuje – jest słodka z lekko kwaśnym nadzieniem owocowym. Delikatna w smaku bezowa chmurka jest z zewnątrz chrupiącą i miękka w środku. W połączeniu z maślanym spodem, ta tarta zyskuje miano kultowej.

Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami, parmezanem i chrupiącymi orzeszkami piniowymi to propozycja dla prawdziwych koneserów smaków. Kruche maślane ciasto, pieczone szparagi posypane prażonymi orzechami tworzą spójną harmonię smaków, do której będziemy chcieli wracać częściej. W dodatku jest to jedna z nielicznych tart, do której nie będziemy potrzebować formy!