Wiosna to idealny czas, żeby wprowadzać do swojej diety jeszcze więcej kolorowych warzyw. Jeśli szukasz uniwersalnego dania, które sprawdzi się o każdej porze dnia, a do jego przygotowania możesz użyć nieograniczonej kombinacji składników – doskonale trafiłeś! Choć przy zrządzaniu zapiekanki z warzywami możemy puścić wodzę fantazji tworząc swój niepowtarzalny przepis, poniżej znajdziesz kilka ciekawych i pysznych propozycji na wiosenne uczty.

Papryka faszerowana kaszą i warzywami
Kolorowe i wypełnione smacznym farszem papryki to łatwa w przygotowaniu i niezwykle zdrowa propozycja na obiad, kolację lub przekąskę na zimno. Do wykonania tej zapiekanki niezbędne będą duże czerwone papryki, które będą naszą bazą. Farsz to mieszanka pieczarek, czerwonej fasoli, cebulki, mozzarelli i kaszy pęczak. Do smaku dodajmy drobno posiekaną natkę pietruszki, suszony tymianek, słodką paprykę mieloną, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Całość zapieczmy i gotowe!

Pieczona feta z warzywami
Prawdziwa grecka feta to najbardziej popularny przysmak, który doskonale smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Możemy przyrządzić go w formie zapiekanki wraz ze świeżymi, chrupiącymi warzywami. Dodajmy pokrojoną cukinię, żółtą paprykę, pomidorki koktajlowe, oliwki, czerwoną cebulę i oliwę. Doskonałym dodatkiem będzie także aromatyczna świeża bazylia. Szybkie, smaczne i zdrowe danie z pewnością zachwyci naszych najbliższych.
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Ta propozycja to sycący i smaczny obiad dla całej rodziny. Zapiekane ziemniaki z dodatkiem wędzonego boczku, cebuli, czerwonej papryki, czosnku, oliwek i kaparów idealnie skomponują się ze świeżym łososiem. Dopraw całość ziołami prowansalskimi, słodką papryką, solą i pieprzem i wsadź całość w naczyniu żaroodpornym do piekarnika.

Brukselka pod beszamelem i parmezanem
Kolejną niezwykle prostą w przygotowaniu propozycją jest brukselka zapiekana w sosie beszamelowym. Jeśli potrzebny nam pomysł na szybki obiad – ten przepis sprawdzi się doskonale! Brukselka z dodatkiem oliwy, czosnku, pieprzu i tymianku pod warstwą serowej pierzynki zadowoli gusta nawet wybrednych smakoszy. Taką zapiekankę możemy serwować w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem delikatnej szynki parmeńskiej, która dodatkowo wzbogaci smak naszego dania.

Zapiekanka warzywna z kurczakiem
Pieczone warzywa łączą się także doskonale z mięsem. Dodając do naszej zapiekanki drobno pokrojoną pierś z kurczaka stworzymy smaczne i syte danie obiadowe. Możemy dodać dowolne warzywa. Doskonale sprawdzą się brokuły, cukinia, cebula czy papryka. Całość możemy okrasić prostym w przygotowaniu sosem czosnkowo-jogurtowym.
Parmigiana z pieczonym bakłażanem, pomidorami i serem
Parmigiana to jedno z najbardziej powszechnych dań kuchni włoskiej, którego podstawą są zapiekane bakłażany, pomidory i ser kozi. Z tego też powodu danie to jest wegetariańskie, a jednocześnie syte i pyszne. Przepisów na słynną włoską zapiekankę jest niemal tyle ile osób, które ją przyrządzają. Dlatego też nie musimy trzymać się ściśle przepisów. Wzbogaćmy naszą zapiekankę (tak jak to robią włosi) świeżą cebulą, czosnkiem, bazylią i mozzarellą. Jeśli nie zależy nam na tym, aby nasze danie było wegetariańskie, niektóre wersje przepisu uwzględniają w nim także dodatek salami.

Briami, czyli pieczone warzywa w stylu greckim
To tradycyjna potrawa, która wywodzi się prosto ze słonecznej Grecji. Pod tajemniczą nazwą briami kryją się pyszne, pieczone warzywa w towarzystwie parmezanu i słonej fety, które doskonale łączą swe smaki tworząc syte i pełnowartościowe danie. W tej zapiekance znajdziemy przede wszystkim ziemniaki, bakłażany, cukinię, cebulę, marchewkę, czarne oliwki i czosnek, a wszystko to zwieńczy aromatyczna natka pietruszki. Ta uniwersalna potrawa sprawdzi się doskonale na wiosenny obiad, szczególnie gdy właśnie zaczyna się sezon na świeże i warzywa! Wystarczy tylko wszystko pokroić, wymieszać z przyprawami, wstawić do gorącego pieca i czekać na przepyszną ucztę.